Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Gyomorkímélő finomság

2015. február 01. - LillaLulla

mentas_nudli.jpg

Úgy alakult, hogy kímélő, de azért finom ételt kellett kreálnom, mivel nem csak az influenza, hanem a gyomorbajokat okozó vírusok is támadnak.Volt egy csomó maradék krumplim, amit már csak héjában lehetett megfőzni és így adta magát a nudli, vagy divatosabb olasz nevén a gnocchi. Na de mit tegyek rá? A cukkini jó, mert semleges. Alapvetően idényzöldségekkel főzök, de a cukkinivel télen is hajlandó vagyok néha kompromisszumot kötni nyáridézés címén. Valami fűszer is kellene, bekattant az ideális jelölt: a menta. Sokszor látom, hogy a TV-s szakácsok tesznek mindenbe, én pedig csak értetlenkedem, hogy jó lehet-e ez? Régóta készülök emiatt bevetni valami sós ételbe, itt volt a remek alkalom, hisz a menta nagy barátja a gyomornak és remekül kiegészíthető citrommal, mely szintén jól jön ilyen helyzetben.

No, így kerekedett ki ez a mentás-cukkinis-citromos nudli, amit feldobhatunk egy kis fokhagymás kenyérmorzsával is, ha már nem olyan nagy a baj. A téli szürkeségben igazán frissítően hat ez az étel, elhisszük utána, hogy egyszer újra eljön a nyár!

Hozzávalók (4 főre):

Krumplinudli
- 750 g burgonya (C típusú, esetleg B)
- 230 g liszt
- 25 g teljes kiőrlésű liszt (búza vagy tönköly)
- 3 tojássárgája
- só

Cukkinis rész
- 2 saláta cukkini
- póréhagyma kb. 20 cm
- friss menta kb. 10-15 levél
- 1 citrom (lehetőleg kezeletlen, ha ilyet nem kapunk, akkor forrázzuk le és hagyjuk pár percig a forró vízben úszkálni)
- olíva olaj

Tetejére
- 1 barna (esetleg magos) zsemle/kifli szikkadt
- 3 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
- reszelt parmezán (ez csak a tálaláshoz)

Előkészítés:

A krumplit lesuvickoljuk és hideg sós vízben feltesszük főni.

Amíg fő a krumpli előkészítjük az ételünk többi részét: a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és besózzuk. A póréhagymát megmossuk (hosszában felvágjuk, így ki lehet mosni a rétegek között) és fél centi vastagon felszeleteljük.

A morzsához a fokhagymagerezdeket egy kés lapjával összenyomjuk és egy serpenyőben olívaolajban megsütjük. Közben késes robotgépben morzsává aprítunk egy kiflit (nem kell túl apróra). Amikor a fokhagymák aranybarnára sültek, kivesszük őket egy kistányérra és az olajban megpirítjuk a morzsát. Mikor elkészült, egy marék morzsával a megsült fokhagymákat a késes aprítóban porrá őröljük, a többi morzsához adjuk, összekeverjük és szükség esetén megsózzuk.

Elkészítés:

Mikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit megpihenni, úgy 10 percig. Ezt követően meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk, a tortúra végére langyosra is hűl, ami pont jó nekünk.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a liszteket és összegyúrjuk. A liszt mennyisége változhat attól függően, hogy a krumpli mennyire vizes, ezért óvatosan adagoljuk, a cél, hogy ruganyos, közepesen puha tésztát kapjunk.
A tésztából nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk és feldaraboljuk 2 centis nudlikra, melyeket átsodorgatjuk egyesével, hogy pofásabb legyen. Most nem igazi gnocchikat csináltam, ha valaki azt szeretne, akkor villával nyomogasson rá barázdákat, amik egyébként azt a célt szolgálják, hogy a gnocchira jobban tapadjon a szósz, de mivel ebben az ételben nincs, ez most nem olyan fontos, csak esztétikai kérdés.
Az olívaolajon megpirítjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit és készre pirítjuk/pároljuk. Hamar elkészül, legyünk résen! Amikor kész, beállítjuk az ízeket apróra vágott mentával, reszelt citromhéjjal és citromlével, ízlés szerint, folyamatos kóstolással ellenőrizve.
Forró vízben kifőzzük a nudlikat, ekkora mennyiséget inkább két adagban, ha feljöttek a vízfelszínre, akkor 3 perc forrás után kipecázzuk őket egy szűrőkanállal. A kifőtt nudlikat a cukkinis alapba dobáljuk, összekeverjük és még egyszer megkóstoljuk, hogy megfelelőek-e az ízek. Szükség esetén finomítunk rajta mentával és/vagy citrommal.

Tálalásnál megszórjuk a morzsával és reszelt parmezánnal.

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunk is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr447131137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása