Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

2015. február 24. - LillaLulla

A tökéletes böjti kaja, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első pillantásra gondolnánk, a bab és a füstölt sajt párosa pedig remekül helyettesíti a húst!

toltott_krumpli2.jpg

 Hozzávalók (4 főre):

- 8 közepes krumpli (kb. 120 g méretű példányok)
- 1 vörösbab-konzerv (240 g)
- 1 fej lilahagyma (kb. 100g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál tejföl
- 75 g trappista sajt
- 150 g füstölt trappista sajt (vagy más füstölt sajt)
- 1 közepes kápiapaprika
- 10 szem fekete olajbogyó
- só
- bors (frissen őrölt tarka vagy fekete)
- kakukkfű (friss vagy szárított)
- chili vagy bármi, ami csíp: ízlés szerint

Előkészítés:
A krumplikat alaposan megsuvickoljuk, és hideg sós vízben, héjában megfőzzük.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is hasonló méretű kockákra vagdaljuk, és a fokhagymát a fokhagymanyomó közelébe készítjük. A vörösbab-konzervet egy szűrőbe öntjük,vízzel leöblítjük, hagyjuk lecsepegni.

Elkészítés:
Míg fő a krumpli, elkészítjük a töltelék babos alapját. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a paprikakockákat, valamint a babot. Fűszerezzük, és együtt tovább pirítjuk. Nem kell megijedni, a babszemek egy idő után szétesnek, de ez ne zavarjon minket! Ha a keverék szépen átpirult, félretesszük.
Ekkor a krumpli valószínűleg még nincs kész, így van időnk lereszelni a kétféle sajtot szétválasztva, külön tányérra, majd apróra vágni az olajbogyókat, ezt rögtön hozzá is adhatjuk a babhoz.
Ha a krumplik megfőttek, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, és elkészítjük a krumplicsónakokat: a krumplikat hosszában félbevágjuk. A belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a széle. A krumplitörmeléket egy olyan tálba tesszük, amiben majd össze tudjuk keverni a tölteléket. A krumpliforgácsokhoz hozzáadjuk a babos részt, a reszelt trappistát és a tejfölt. Alaposan összekeverjük. A tölteléket igazságosan szétosztjuk a fél krumplikban és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.

A tepsit előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.

Salátával vagy nekünk tetsző savanyúsággal körítve tálaljuk.

A salátakészítésről bővebben az új "Alapok / Trükkök" menüpont alatt lehet olvasni a "Milyen salátát csináljunk télen?" című posztban. 

Tippek és trükkök:
Húsos verzióban is készíthető, például kevés pirított szalonnával feldobhatjuk a tölteléket vagy a krumplicsónakokat körbetekerhetjük baconnel.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr117211351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maj0mer 2015.02.28. 21:21:30

megcsináltuk.finom lett. köszi!!!!! :)

LillaLulla 2015.03.20. 15:48:00

@maj0mer: Köszönjük, nagyon örülünk! :)
süti beállítások módosítása