Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Bazsalikomos, citromos pisztráng a sütőből

Sült paradicsommal és újburgonyával

2015. május 27. - LillaLulla

Igazi nyári kaja, amit kis előrelátással elkészíthetünk egy nyaraláson is, a siker garantált! Vízparton fogyasztva finomabb ;)

pisztrang_kesz_orfu.jpg
Hozzávalók (4 főre)
- 4 db pisztráng (tisztított, darabja kb. 320-350 gramm)
- 2-3 citrom (mérettől függ)
- 6-8 szál friss bazsalikom
- 6-8 levél friss menta (elhagyható)
- újburgonya
- 4-5 db paradicsom
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 75 g vaj
- 3 dl joghurt (1,5 – 2 kis pohár)
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1 marék olívabogyó a tálaláshoz (elhagyható)

Előkészítés
A pisztrángokat megmossuk, papírtörlővel szárazra törölgetjük. Egy nagy gáztepsit kivajazunk. A citromokat alaposan megmossuk, majd leszárítjuk. Ehhez vízforralóban, vagy fazékban forraljunk vizet, és ebben úsztassuk meg őket, hogy a lehető legtöbb szennyeződést és baktériumot eltávolíthassuk a messziről érkezett citromról. Elkészítjük a fűszersót: 1 nagy evőkanál sót, 1 citrom reszelt héját, 2 gerezd zúzott fokhagymát és frissen őrölt borsot összekeverünk. Egy citromot felkarikázunk, a bazsalikom szebb leveleit leszedjük a szárukról, és félretesszük.

pisztrang_elokeszites_orfu.jpg


Elkészítés
1. A halakat kívül-belül bedörzsöljük a fűszersóval, és a hasukba teszünk 2-3 citromkarikát (ha túlságosan kilógnak, vágjuk félbe) valamint a kopasztott bazsalikomszárakat arányosan elosztva. A sütésre felkészített halakat a tepsibe sorakoztatjuk, és lefóliázva a hűtőbe tesszük 1-2 órára pácolódni(ez a lépés időhiány esetén elhagyható).
2. Amíg a halak várják a sorsukat, előkészítjük a krumplit. Az újkrumplit alaposan megmossuk és ledörgöljük a héját. Szeretem, ha a héj egy része rajtamarad, így én csak kézzel vízben alaposan átdörzsöltem, majd leöblítettem őket.
3. A pisztrángokra a hűsölés után kevés vajat forgácsolunk, letakarjuk a tepsit alufóliával, és betoljuk a forró 200 fokos sütőbe.
4. A krumplit hideg sós vízben feltesszük főzni, de csak ha nem újkrumplival készítjük. Az újkrumpli esetében felesleges. 
5. A megmaradt bazsalikomleveleket apróra vágjuk és a nagyobbik részét az olívaolajjal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval és borssal összekavarjuk. Ezzel a pesztóra hasonlító maszattal fogjuk a zöldségeket megkenni. A bazsalikom másik részét belekeverjük a natúr joghurtba, hozzáadjuk még a szintén apróra vágott mentaleveleket, egy fél citrom reszelt héját, sózzuk és borsozzuk. Tálalásig a fűszeres joghurtot hűtőben tartjuk.
6. A pisztrángok 20-30 perc sütés után átsülnek és készen állnak a pirításra. Eddigre már az újkrumpli is megpuhul. ('Régi' krumpli esetében a kissé kihűtött krumplikat a pisztrángok mellé pakoljuk, a nagyobbakat félbevágva, a kisebbeket egészben.)  A paradicsomcikkeket szintén a tepsibe tesszük. A bazsalikomos olajjal átkenegetjük a zöldségeket, majd visszatesszük fólia nélkül a sütőbe a tepsit.
7. Újabb 20 percet sütjük, míg szépen megpirul a tepsiben mindenki. A pirítást gyorsíthatjuk, ha a sütőt felső sütésre kapcsoljuk.
8. A megsült pisztrángokat a krumplival, a sült paradicsommal és a zöldfűszeres joghurttal tálaljuk. Valami isteni a végeredmény!

Tippek és trükkök
- Grillen is elkészíthetjük az ételt. Ekkor célszerű grilltálcát használni, és csak a sütés végén kenni meg vajjal a halakat, valamint a bazsalikomos olajjal a zöldségeket.
- Nyaralós körülmények között a fokhagymát szárított por verzióra is cserélhetjük. De a zöldfűszereket semmiképpen se hagyjuk ki! 1-1 bokor bazsalikom és menta rengeteg módon használható egyszerűbb ételeknél is. A bazsalikomot salátákba, bruscettára, tésztaszószokba tehetjük, míg a mentával és a maradék citromokkal remek frissítő limonádét készíthetünk.
- Ezzel a tepsis sütési módszerrel a hal alsó oldala nem pirul meg olyan jól, de szerintem érdemesebb mindent együtt sütni a tepsiben, ugyanis az ízek így nagyon jól összeadódnak.
- A halak hasában sült citromot ki ne dobjuk, nagyon finom falat!
- Ha van lehetőségünk, kísérletezzünk bátran más, akár tengeri halakkal is, például egy tengerparti nyaraláson ideálisak lehetnek ehhez a körülmények. A pisztrángot vagy más finom halat azonban itthoni nagyáruházakban is könnyen beszerezhetünk. Ha figyeljük az akciókat egészen tűrhető áron tudunk hozzájutni. A receptben szereplő pisztrángot az M betűs nagyáruházban szereztem, frissen a jégről és darabja nem volt 700 Ft sem.
 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr657491116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The fool 2015.05.28. 13:14:18

Nagyon fincsi lehet!Biztosan kipróbálom.Én is szoktam pisztrángot készíteni:
Személyenként egy darab pisztráng szépen megtisztítva, ízesített tejföllel megkenve(fokhagymával,snidlinggel,sóval,fehér borssal ízesítve) és bacon szalonnába csavarva.halsütő grillrácsba fogatva szép pirosra sütve, grillezett zöldségekkel.Persze az sem árt, ha utána jéghideg ital is van kéznél..:-)

szbetti1982 2015.05.29. 19:27:04

Isteni lett!!! A fogadtatás leírhatatlan :)))

LillaLulla 2015.06.01. 12:42:35

@The fool: Kíváncsi vagyok az eredményre. :) Köszönöm a tippet én is biztosan kipróbálom a tejfölös baconös verziót, lehetőleg az új kemencénkben. :)

LillaLulla 2015.06.01. 12:47:02

@szbetti1982: Nagyon örülök! :D Köszönöm a visszajelzést. :)

The fool 2015.06.01. 17:54:18

Lilla!
Van ám még a tarsolyban..:-)
Egy igazán másként gondolt "alaprecipe":Halászlé, tejfölös túrós csuszával..:-)
Aztán lett belőle: "Harcsa tekercs "ricottás , trikolor taiglatellévvel, baconba tekerve, halászlé mártással..:-)))
De durvára érdekes még a "halas Wellington", gomba helyett medvehagyma köztes kéregben és ropogósra sült rétestésztában..:-), hozzá egy igazán magyaros, vegyes-halas supremmel (szüpremmel)
..És, hogy maradjunk a halaknál:előételnek is tálalhatunk lazac consumiert..
Maradnék még hű a hakhoz..:előételként egy pácolt lazac carpacció, proschiutóval tekerve, majd három részre szelve és grillezve, blansírozott, serpenyőben átsütött burgonya korongokkal..:-))
Utána igazán "sül" még egy "varga béles", fehér csokival és mézben , rumban átforgatott eperrel.
Csak az jó égre kérek mindenkit! Ki ne hagyjátok aperitifnek a testes, aromás eper pálinkát és étkezés után a jéghideg Günzer Tamás féle rosét

The fool 2015.06.01. 17:57:30

..Hopppppá!!..:-)
Most olvastam utána..:-(
Elkövettem egy bakit!Mintha igazi "reklámguru" lennék..:-(

Nem baj! A lényeg, hogy a főzött étek finom legyen!
süti beállítások módosítása