Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Hideg cukkinikrémleves bazsalikommal és citrommal

2015. július 07. - LillaLulla

Milyen levest együnk hőségriadó idején? Hideg zöldségkrémlevest! Egyszerre pótolhatjuk a folyadék, só és vitaminveszteséget, ráadásul laktató is.
Mivel nálunk, a lullai „birtokon” kezdetét vette az évi cukkini dömping, most ebből a remek zöldségből ajánlok egy krémlevest, hűsítő joghurttal, citrommal és bazsalikommal. Csodásan frissítő, egészséges és laktató ebéd egy szelet pirított barna kenyérrel.

cukkinikremleves_felulrol.jpg

 Hozzávalók (4 főre)
- 2 közepes cukkini (kb. 1,1 – 1,2 kg)
- 1 nagy fej fehér vagy vöröshagyma (kb. 120 g)
- 4 nagy gerezd fokhagyma, vagy 1 kisebb fej
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 2 dl natúr joghurt
- só
- bors
- 7-8 nagy levél friss bazsalikom (zöld)
- fél citrom reszelt héja
Tálaláshoz
- 100 g feta sajt
- lila levelű bazsalikom

Elkészítés
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és 1-2 centi vastag fél karikákra vagdossuk (nem kell nagyon szabályosan), beleszórjuk egy közepes méretű (30x24 cm) tepsibe. A megpucolt hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a cukkini közé szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összekeverjük. A fokhagymát pucolás nélkül betesszük az egyik sarokba (ha egy egész kisebb fejet használunk, a külső héját hámozzuk le és mossuk meg).
A tepsit alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket. Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt zöldségeket beletesszük egy mélyebb tálba, amiben turmixolni tudunk. Figyelem a fokhagymagerezdeket nyomjuk ki a héjukból! Hozzáadjuk a joghurtot, az összevágott bazsalikomot és krémesre turmixoljuk. Mivel a zöldségek elég sok levet engednek, nem kell hozzá több folyadékot adni, ha mégis túl sűrű lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Szükség esetén ízesítjük még sóval, bazsalikommal és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is (a citromokat a szokott módon forró vízben megúsztatjuk a héj felhasználása előtt).
Tálaláskor szórjuk meg morzsolt fetával és apróra vágott (lila) bazsalikommal, szervírozzunk hozzá pirított barna kenyeret!

Tippek és trükkök
- Próbáljuk ki más zöldfűszerekkel, például mentával is!
- Feta helyett más sajttal is megszórhatjuk kedvünk szerint, vagy készíthetünk mellé sajtos pirítóst.
- Ha előrelátóak vagyunk, a cukkinit megsüthetjük előző este, akár más sütés részeként, én például egy esti kemencés hús sütést toldottam meg vele. Másnap reggelre kihűl, és elkészíthetjük a krémlevest. :)
- A zöldségeket össze is párolhatjuk egy lábosban/fazékban, de sütős verzióval kevesebb időt kell a meleg konyhában töltenünk. :)
- Ha van rá idő, és tényleg nagyon meleg van, tegyük a krémlevest hosszabban hűtőbe, jól lehűtve még finomabb.

Tudtad?
A lila levelű bazsalikom magyar nemesítők munkáját dicséri. A hazai kutatók a dísznövény nemesítés „Oscar-díját” is megkapták 2014-ben ezért a feltűnő színű fűszernövényért. Az Ocimum basilicum ’Purple’ alapvetően tehát fűszernövény, emellett azonban rendkívül szép, különlegesen lila árnyalatú levélzettel rendelkezik, amely éke lehet bármely veteményesnek, vagy éppen kiskertnek, virbazsalikom.jpgágágyásnak, sőt balkonládának is. Ráadásul a bazsalikom magas illóolajtartalmának köszönhetően kivételesen jól tűri a szárazságot, mely értékes tulajdonságát a figyelmes nemesítői munka során nem veszítette el a növény, amely mind színével, mind gömbformájával egyedülálló a világon.
Ízében, illatában tehát teljes mértékben zöld levelű rokonaihoz hasonlít, pesztó készítéséhez azonban nem ajánlom, mivel a levelek egy része zöldes színű marad, a zöld és a lila pedig nagyon nem szép színű végeredményt ad ki az aprítást követően, tapasztalatból mondom. ;)
Forrás: http://gourmetguides.hu/dijnyertes-magyar-lila-bazsalikom/

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr477606306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása