Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

"Nemzet Perece"

2015. augusztus 19. - LillaLulla

Egy könnyen elkészíthető sós finomság, az Államalapítás Ünnepének tiszteletére piros-fehér-zöld színben!

perec1.jpg
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 100 g zsír (vagy vaj, esetleg margarin)
- kb. 2 dl tej
- 1 kávéskanál (kk) cukor
- 20 g élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- kb. 2 csapott kk só

Sós maszatok
- 3 X 2 púpos kávéskanál liszt
- 3 X 2 csapott kávéskanál só
- hideg víz
- paprikakrém (Erős Pista vagy Piros Arany) és / vagy fűszerpaprika
- natúr medvehagymakrém (vagy valamilyen más nagyon zöld, lásd tippek!)

Elkészítés
Az élesztőt laperec5.jpgngyos tejben cukorral felfuttatjuk. A zsiradékot liszttel elmorzsoljuk, belekeverjük a sót. Közepébe mélyedés készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt és a tojással alaposan összegyúrjuk, picit dagasztjuk. Nem kell túl lágyra gyúrni, és nagyon kidolgozni sem, relatív igénytelen tészta (anyukám egyszer kihagyta a zsírt és még úgyis egészen finom volt).

A tésztát kb. egy órát kelesztjük letakarva langyos helyen.
Ha megkelt, kinyújtjuk és ujjnyi vastag hurkákat sodrunk belőle, amiből pereceket formázunk, vagy összefonjuk egyszerű hármas fonással. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, de figyeljünk, hogy hagyjunk köztük elég helyet (1-2 cm), nőni fognak! Felvert sós tojással megkenjük és 200 fokos sütőbe tesszük.

Mikor az első tepsit betetperec3_1.jpgtük, elkészítjük a perecek tetejére szánt sós maszatotak. Három kisebb bögrében összekeverjük a lisztet a sóval és lassan hideg vizet adunk hozzá, mellyel palacsintatészta sűrűségűre keverjük. Az egyik bögrébe keverünk a paprikakrémből, ha nem elég piros, fűszerpaprikával turbózhatjuk. A másik bögrébe pedig medvehagyma krémet (vagy más helyettesítő zöldet) keverünk. Vigyázzunk, a paprika és a medvehagymakrém is sós, ezekbe e bögrékbe óvatosan adagoljuk a sót!

Miközben elkészülnek a maszatok, a perecek is félig megsülnek (a teteje aranybarna árnyalatú és fényes). Kivesszük a tepsit a sütőből és meglocsoljuk a pereceket egy kiskanál segítségével piros-fehér-zöldre, vagy akár egyszínűre, szabadon választva. A tepsit visszatesszük a sütőbe és még kb. 5 perc alatt készre sütjük.

Tippek és trükkök
- Készíthetjük részben teljes kiőrlésű liszttel is, ekkor a fehér liszt kb. ⅓-át bátran lecserélhetjük.
- A natúr medvehagymakrém helyettesíthető újhagyma vagy petrezselyem zöldjével, illetve akár rukkolával is. A leveleket ebben az esetben vágjuk nagyon apróra, vagy kevés vízzel turmixoljuk össze.
- Ha van rá lehetőségünk, süssük kemencében, a füstös íz remekül illik a sós perecekhez.

Ez itt a reklám helye....

medvehagyma_krem.jpg

A LillaLulla kistermelői termékek között megtalálható a Natúr medvehagyma krém is kedvező 800 Ft-os áron. A termékeinket vendégházunkban, vagy rendelésre Budapesten személyes átvétellel lehet beszerezni.

A natúr medvehagymakrém extra szűz olívaolajjal, tengeri sóval és természetesen rengeteg medvehagymával készült, és sok más, finom ételhez használható alapanyagként!

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr787717012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása