Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

Milyen salátát csináljunk télen?

Alapismereti kurzus 1.

2015. február 24. - LillaLulla

Télen nagyon ki tudunk éhezni a friss zöldségekre. Egy rendes salátát nehéz összehozni ilyenkor úgy, hogy olyan költséghatékony és finom is legyen, mint nyáron. A paradicsom például nagy bánatomra alapból ki van lőve, de azért vannak még lehetőségek!

Zöldségek, amiket sose hagyjunk ki:

- lilahagyma vagy póréhagyma leszelve, előre besózva
- uborka: sokszor akciós és ízében elég közel áll a szezonálisan vásárolhatóhoz
- rukkola, madársaláta vagy jégsaláta: ezek az előrecsomagolt, nem összedarabolt (!) saláták nagyon jól használhatóak, de szerintünk a rukkola a legfinomabb, egy esélyt mindenki adjon neki!
- olívabogyó (zöld vagy fekete) karikára vágva

salata_javitott.png

Zöldségek, amikkel variálhatunk:
- répa: uborkagyalun vékonyra leszeletelve
- retek: ezt is sózzuk be előre a hagymával, ha nem szeretjük, hogy csíp
- kukorica: konzervből, lecsepegtetve
- kápia- vagy kaliforniai paprika: már a színével feldobja a salátát és kevés is elég belőle

Öntet:
Nem kell túlvariálni, egy fontos trükk van: egy jó olaj. Érdemes beszerezni jobb minőségű hidegen sajtolt olajat, mert rengeteget dob a nagy egészen, ha szépen beosztjuk árban sem lesz olyan vészes egy-egy salátára lebontva. Kísérletezzünk bátran! Nálunk a tökmagolaj viszi a prímet, de nagyon jó a dió- vagy a mogyoróolaj is.
Emellett kevés balzsamecettel (tökéletesek hétköznapokra az olcsóbb sajátmárkás verziók) vagy citromlével állítsuk be a nekünk tetsző ízvilágot, és sózzuk még szükség szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr337211343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.