Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

Tagliatelle al pesto all'aglio orsino avagy széles metélt medvehagyma pesztóval

2015. április 29. - LillaLulla

Az olasz pesztó újraértelmezése bazsalikom helyett medvehagymával, friss házi tésztával. Tökéletes befejezése a medvehagymaszezonnak!

medvehagymapesztos_szelesmetelt_01.jpg

 Hozzávalók (4 főre)
- friss házi széles metélt (300 g lisztből) vagy 500 g száraz tészta
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 50 g „mag”: kesudió, napraforgómag, fenyőmag, dió tetszés szerint
- 4-5 db aszaltparadicsom (olajban eltett vagy sima)
- 1+1 marék reszelt parmezán (a pesztóba és a tészta tetejére)
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
- oregánó (szurokfő)

Előkészítés
A medvehagymát megmossuk és lecsöpögtetjük, leszárítjuk pl. papírtörlővel, majd apróbb darabokra vágjuk.
A magot/magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, és késsel összevagdaljuk. Ha turmixot használunk, célszerű ledarálni.
Az aszalt paradicsomokat apróra vágjuk, a parmezánt lereszeljük.

Elkészítés
Ha turmixszal dolgozunk, akkor először a medvehagymát és az olívaolajat turmixoljuk össze. Utána a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és addig turmixoljuk, míg egyneművé válik a pesztó, de azért kisebb darabok látszanak még benne.

Ha késes aprítóval készítjük, akkor a medvehagyma kivételével mindent bepakolunk, és a tetejére halmozunk annyi medvehagymát, amennyi csak ráfér. Elkezdjük az aprítást. Hamar lesz hely a kimaradt medvehagymaleveleknek is, ekkor mindet hozzáadjuk. Addig aprítjuk, míg egyneművé, de kissé még darabossá válik a pesztó.

Bármelyik verziót is választottuk pár perc alatt elkészült a pesztónk. :)

A tésztát al dentére főzzük, nem öblítjük le (!). Kevés főzővízzel (kb. 3-4 evőkanál) egy lábosba öntjük, és hozzákeverjük a kész medvehagymapesztót. Kicsit átmelegítjük a tűzhelyen, és tálalhatunk. A tetejét szórjuk meg parmezánnal. Frissen az igazi!

Házi széles metélt készítéséről ebben a bejegyzésünkben írunk részletesebben.


piac.jpgTippek és trükkök:

- Ezt az ételt elkészíthetjük az év bármely szakában elrakott medvehagymapesztóból. Ha saját magunk nem tudunk eltenni, akkor termelői piacokon vásárolhatunk ilyet. Mi is készítünk, tőlünk többek között a Somogy megyei Ráksi Piacon lehet vásárolni.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr387407932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.