Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

2016. március 07. - LillaLulla

Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget.

ceklasteszta.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 350 g durum tészta (farfalle, conchiglie rigate - olasz kagyló stb.)
- 450 g tisztított cékla
- 100 g lilahagyma (egy nagyobb fej tisztítva)
- 5 gerezd fokhagyma
- 100 g camembert
- 3 – 4 evőkanál tejföl és / vagy görög joghurt
- 1 nagy marék dió
- olívaolaj
- balzsamecet
- provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű és rozmaring
- só

Elkészítés
A céklát és a hagymát kb. 1x1 centis kockákra vágjuk és egy nagyobb tűzálló tálban összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük (2-3 rétegben tudjuk elteríteni). Hozzádobáljuk a fokhagymagerezdeket hámozás nélkül, mivel sokáig fogjuk sütni és így nem ég meg. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, még egyszer átkeverjük és 200 fokos sütőben alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. A sütés közben többször (3-4 alkalommal) átkeverjük, ha nagyon elsüli a levét akkor kevés vizet öntünk alá. A sütés végén 5 percet fólia nélkül pirítjuk.
Amíg sül a cékla, szárazon megpirítjuk a diót serpenyőben majd durvára aprítjuk, a camembert sajtot is felvágjuk kisebb darabokra.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, szigorúan al dente állagúra. Míg a tészta fő a megsült fokhagymákat kibontjuk a héjukból és egy kisebb késsel összeaprítjuk, a sült fokhagymát elkeverjük a tejföllel és a görög joghurttal. A sült céklát egy nagyobb lábosba kotorjuk, a kifőtt tésztát beleszedjük kevés főzőlével együtt, hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt/joghurtot és a camembert-t, alaposan összekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval.

Tippek és trükkök
- A cékla sütési idejét nem érdemes megspórolni, hamarabb megpuhul, de egészen más dimenzióba emelkedik az íze a hosszú sütéstől. Elkészíthetjük egy nappal korábban is, jól tárolható hűvös helyen.
- A tejfölt és görög joghurtot szabadon variálhatjuk és akár helyettesíthetjük is tejszínnel vagy mascarpone-val.
- Camembert helyett érdemes valamilyen jobb féle kéksajttal is elkészíteni.

Ezt a receptet a Felelős Gasztrohős "Télen termett táplálék" kampányára készítettük, mely egy remek kezdeményezés! Csatlakozzatok Ti is, még nem késő! :)

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr738452750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.03.08. 14:40:55

Kecskesajttal is klassz lehet! :o)

LillaLulla 2016.03.11. 18:35:13

Hű jó ötlet köszönöm, ki fogom próbálni. :)
süti beállítások módosítása