Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

2016. november 28. - LillaLulla

Sütőtökös levesen törtem a fejem, de krémlevesben már nehéz újat mondani, aztán hirtelen bekattant a sütőtökös tortellini, mint levesbetét és rögtön utána a bolognai gasztroélményeim, így született meg ez a leves.

2.jpg

Jópár éve már, hogy véletlenül Bologna-ba keveredtem el Pisa helyett, amiről azon kívül, hogy itt alapították meg az első egyetemet nem tudtam semmit. Pisának meg mégiscsak van egy ferde tornya. Aztán kiderült az Bolognának is van, ráadásul kettő és emellett még rengeteg látnivaló miatt érdemes megnézni a várost, no és gasztronómiai szempontból sem utolsó. Innen származik a mortadella, a tortellini és persze a bolognai ragu is, amit semmiképpen sem spagettivel hanem szélesmetélttel (tagliatelle) kell enni!
A legfurcsább gasztroélményem viszont a tortellinihez kötődik. Egy kis családi étteremben rendeltem gyanútlanul, ahol csak olaszul beszéltek, én meg ugye nem, így információkat nem tudtam szerezni. Gondoltam tortellini jó lesz nekem, biztos lesz hozzá valami tejszínes szósz, ahogy itthon megszoktuk. Jól meglepődtem, amikor letettek elém egy tányér húslevest tele tortellinivel!
Ekkor tanultam meg, hogy a tradicionális bolognai tortellini marhahús erőlevesben úszik, hússal, mortadellával, pármai sonkával és persze parmezánnal van megtöltve. Röviden: ISTENI finom!
Ez az étel ihlette tehát az én őszi zöldségerőlevesemet, amiben sütőtökös tortellinik úsznak. Finom, laktató és melengető leves hús nélkül, így a hideg késő őszi napokon.

Hozzávalók

Leves (4 főre)
- 1 közepes fej hagyma (75 g)
- 2 sárgarépa (250 g)
- 1 kisebb zeller (90 – 100 g)
- 1 petrezselyem (70 g)
- 1 nagyobb paszternák (150 g)
- 200 g sütőtök
- 3-4  kelbimbó és / vagy 1 karalábé
- egy nagy csokor petrezselyem és zeller zöld
- fűszerek egészben a teatojásba: bors, babérlevél, szegfűbors, koriander
- egy ujjnyi gyömbér
- só

Tortellini (8 főre)
Tészta
- 200 g ’00’-s liszt (olykor pizzaliszt néven fut kis hazánkban)
- 2 tojás

Töltelék
- 200 g sült sütőtök (hokkaido vagy nagydobosi a legjobb)
- 50 g reszelt parmezán vagy grana padano
- frissen őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk és összedaraboljuk, ahogy egy húsleves esetében is tennénk. A felszeletelt hagymát olívaolajon megkaramellizáljuk, majd hozzádobjuk a répákat és együtt továbbpirítjuk. Mikor a répa is megpirult kicsit, felöntjük vízzel (2 - 2,5 liter) és hozzáadjuk a többi zöldséget, egy teatojásban a fűszereket, valamint a megtisztított gyömbért kisebb darabokra vágva. Forrás után, lassú tűzön főzzük tovább, míg a zöldségek jól megpuhulnak és kiadják az ízüket. Hagyjuk legalább fél órát pihenni, ülepedni, de egy éjszakát is várhatunk vele, végül leszűrjük. Ha túlságosan zavaros lenne, akkor egy ruhán keresztül is szűrjük még át akár kétszer is. Ez csak esztétikai kérdés, az ízek zavaros levesben is rendben vannak. :)

A leves ezennel elkészült.

tortellinicskek.jpgA sütőtököt hagyományos módon nagyobb darabokra vágva (a kezünkre vigyázzunk!) süssük meg a sütőben.
Gyúrjuk össze a tortellini tésztáját, csomagoljuk be nejlonba és tegyük félre legalább 1 órára.
A tortellini töltelékéhez süssük meg a sütőtököt. A hokkaido fajtájú ideális, mivel nagyon jó állagú, száraz, lisztes sütés után. Ha hokkaido-t nem kapunk a klasszikus magyar nagydobosi sütőtököt javaslom hozzá. A megsült tököt villával összetörjük, reszelt parmezánt és frissen reszelt szerecsendiót adunk hozzá. A sóval óvatosan bánjunk, mivel a parmezán már eleve sós.

A tésztát több részletben nyújtsuk ki, attól függetlenül, hogy kézzel vagy tésztagéppel dolgozunk. Amíg nem formázzuk őket, takarjuk le egy nejlon zacskóval, hogy ne száradjanak ki.

A kinyújtott tésztát 4*4 cm-es négyzetretortellinimakermaster.jpg vágjuk, ha egyforma tésztákat szeretnénk, használjunk vonalzót. A tészta közepére egy kis golyónyi tölteléket teszünk, a szélét körbekenjük vízzel és sarkosan összehajtjuk, a derékszögű háromszög átfogóján lévő sarkokat összecsípjük és ezzel elkészült. Javaslom a youtube-ot segítségképpen, sok videó van a formázásról, de az "olasz mammák" sebességét ne várjuk el magunktól. :)

 

 

Az elkészült tortelliniket főzzük ki a levesben, ha feljöttek a leves tetejére még kb. 1 percig forraljuk. A tálalásnál parmezán forgácsokkal fokozhatjuk az élményt.

tortellinicskek2.jpg

 Tippek és trükkök

- Hagyományos húslevest is feldobhatunk ezzel a levesbetéttel.

- A fenti mennyiségből valószínűleg maradni fog tortellini, de kevesebbért nem érdemes nekiállni. Tegyük tálcára a felesleget, fagyasszuk le, majd fagyott állapotban zacskózzuk be. Három hónapig eláll így a mélyhűtőben. Fagyott állapotban dobjuk a forrásban lévő levesbe, kb. 1 perccel tovább főzzük mint a friss verziót.

- A kis négyzetek kivágásához lehet speciális tésztavágó eszközt venni, érdemes, mert nagyon macerás. :) Keressétek a Tisztatészta blog szerzőjét Petike Petrát, nála sok hasznos eszköz elérhető a tésztázáshoz. :) https://www.facebook.com/tisztateszta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalaink is:

LillaLulla Vendégház

Lillalulla Konyhája

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr6012003986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása