Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

2019. március 18. - LillaLulla

Lassan kitavaszodik, de az igazi, vitaminnal teli tavaszi zöldségekre még várnunk kell pár hetet. Az időjárás is folyton bolondozik még, így a hűvösebb napokon különösen jól esik ez a fűszeres - csípős ragu csicseriborsóval és édesburgonyával. Egész évben nagy kedvencünk ez az étel, és egyben ez az egyik tuti tippem is egy gyors ebédre vagy vacsorára. Többnyire hús nélkül készítem, de egy kevés csirkemellel kiegészítve is remek.

_dsc0114.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 1 nagyobb sárgarépa (150 g)
- 2 közepes vöröshagyma (200 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 240 g csicseriborsó (1 konzerv leszűrve)
- 250 g édesburgonya (most fehéret használtam, de a hagyományos sárga is megfelelő)
- fűszerek: 1 púpos tk. curry, 1 tk tikka masala vagy garam masala fűszerkeverék, ½ tk őrölt római kömény és ½ tk őrölt koriander, cayenne bors ízlés szerint
- só
- extra szűz olívaolaj
- 1 dl fehérbor
- 1 dl paradicsomlé (elhagyható)
- 50 g natúr kókusztej sűrítmény / 200 ml kókusztej / 200 ml tejszín
- 1 evőkanál görög joghurt (elhagyható)

_dsc0136.jpg

Húsos verzióhoz
- 250 g apróra vágott csirkemell
- ebben az esetben ez az adag inkább 5 főre elegendő

 

Előkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra, a répát és az édesburgonyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, felhasználásig nem keverjük össze, mert különböző a főzési idejük!
A fűszereket egy kis tálkában összekeverjük.

Elkészítés
A húsos verziót írom le, ha hús nélkül készítjük akkor a húsos részeket értelem szerint hagyjuk ki.
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg a csirkét extra szűz olívaolajon. Amikor szépen kifehéredett és kicsit megpirult vegyük ki a serpenyőből egy tiszta tányérba és tegyük félre.
A maradék zsiradékon pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a fűszereket és az átnyomott fokhagymát, majd kb. fél percig pirítsuk együtt. Ekkor öntsük fel a borral és/vagy a paradicsomlével, amint felforrt adjuk hozzá a sárgarépát és fedjük le. Mikor a répa már félig megpuhult adjuk hozzá az édesburgonyát. Ha zöldségek megpuhultak (ne főzzük szét, legyen roppanós!) a leszűrt csicseriborsót és a megpirított csirkemellet is beletesszük. Mikor felforr hozzáadjuk a kókusztejet és a joghurtot, összeforraljuk és főtt basmati rizzsel (elkészítési mód lsd. itt) tálaljuk.

Tájékoztató jellegű tápanyag információk 1 adagra, köret és hús nélkül:
- 162 kcal
- 25g szénhidrát

Tippek és trükkök
- A csirkemellet érdemes minél apróbbra vágni, így kiadósabb, hisz majdnem minden falatba jut csirkemell is.
- A fűszereket lehet bátran variálni a különböző indiai fűszerkeverékekkel, ha valami éppen nincs itthon akkor sincs nagy baj, tegyünk többet a curryből vagy egy másik fűszerkeverékből.
- Nyáron az édesburgonyát helyettesítsük cukkinivel vagy patiszonnal és tegyünk bele egy nagyobb paradicsomot a paradicsomlé helyett.
- A bort helyet használhatunk paradicsomlevet, de az édesburgonya ízének jót tesz, ha valami savasabbal is tompítjuk.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr9814699332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Republic Forever! 2019.03.19. 14:48:20

Tetszik, de gondolom azért jó édesburgonya és kókusztej nélkül is, ugye?

LillaLulla 2019.03.19. 23:22:12

@Republic Forever!: Persze az édesburgonya elhagyható, lehet helyette répa vagy akár cukkini. A kókusz tej helyett pedig tejszín. Én is főztem már ilyen verzióban is.