Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

Szuper tavaszi előétel vagy gyors vacsora

2019. május 23. - LillaLulla

Az idei évben annyi spárgát ettem, mint eddig életemben összesen. Többször adtam már esélyt neki, de csak most sikerült ráharapnom az ízére. Ezúttal sem terveztem spárgát főzni, de váratlanul kaptam egy csomaggal a kedves svájci falubelinktől, aki hazautazás előtt már nem tudta megfőzni. Gondoltam kipróbálom, hogy működik vacsorára. Miután utánaolvastam, hogy milyen ízek illenek hozzá azokon kívül, amit eddig is tudtam, összedobtam ezt a gyors, de igazán ízletes verziót. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet pirított kovászos kenyér vagy bagett és egy pohár bor jár mellé.

_dsc0038.jpg

Hozzávalók (4 főre - előétel, 2 főre - vacsora)
- 500 g zöld spárga
- 100 g feta (lehetőleg kecske), vagy friss kecskesajt
- 1 marék dió
- extra szűz olívaolaj
- 1 fél citrom leve
- 1 kis csokor zöldfűszer (50% menta, a többi petrezselyem és 3-4 szál citromos kakukkfű vagy sima)
- kis méz
- bors (frissen őrölt)
- só

A spárgáról
Vásárlás: A spárgánál különösen fontos, hogy a lehető legfrissebb állapotban használjuk fel. Vásárláskor, ha lehet nézzük meg a levágott részét, itt látszik legjobban, hogy mennyire friss. A zöld spárga színe élénk, csúcsa lilás színű, szára feszes. Ha a körmünket nehezen tudjuk beleszúrni, akkor már alacsonyabb a nedvességtartalma, nem elég friss. Sajnos a nagyobb áruházakban nehéz igazán friss spárgát venni, de ha szép, élénk színű egyenletesen vékony (hüvelykujjnál vékonyabb) spárgákkal találkozunk érdemes megvásárolni, nem foghatunk vele mellé.
Tárolás: Ha nem főzzük meg azonnal, akkor max. 2-3 napig tárolhatjuk otthon. Csomagoljuk ki, ha a szárak vége túl száraz, vágjuk le és csavarjuk nedves konyharuhába az egész csomagot, hűtőben tároljuk. A konyharuhát érdemes naponta újra nedvesíteni.
Előkészítés: A spárgákat megmossuk, a két végüket megfogjuk és eltörjük, ahol elpattan onnantól fás. Az alsó részét félre tesszük, ezt meg kell hámozni, utána belekerülhet egy levesbe, rizottóba, alaplébe. A mostani recepthez csak a felső kb. 10 cm-et használjuk.

Elkészítés
A spárgákat egy tűzálló tálba tesszük (lehetőleg egy rétegben) megkenjük extra szűz olívaolajjal, óvatosan sózzuk (a feta sós!), őrölünk rá kevés borsot és 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütjük kb. 15 percig.
Amíg sül, száraz serpenyőben megpirítunk egy marék diót, majd durvára daraboljuk.
A zöldfűszereket megmossuk és apróra vágjuk, a citromléhez kb. kétszeres mennyiségű extra szűz olívaolajat adunk, alaposan összekeverjük egy habverővel vagy villával amíg emulgeál (tejszerű színűvé és sűrű állagúvá válik), majd hozzákeverjük a zöldfűszereket, kevés sót és mézet adunk hozzá.
A spárga akkor készül el, mikor enyhén kezd megbarnulni és összeesik, ekkor kivesszük a sütőből és tálalhatunk. A spárgát tányérra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a dióval és meglocsoljuk a zöldfűszeres öntettel, díszíthetjük kakukkfű virággal és azonnal fogyasztjuk. Magában is remek, de egy szelet pirított kovászos kenyérrel, vagy pirított bagett szeletekkel kiadósabb fogásként is megállja a helyét.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr2114848306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.