Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Sós túrógombóc paradicsomszósszal

Zabpehellyel készítve

2018. január 23. - LillaLulla

Az új év új kihívásokat hozott a konyhában, egészségügyi okokból a jövőben jobban kell figyelnünk az ételek szénhidrát tartalmára és a szénhidrátok felszívódására. Így nagy barátunk lett például a zab, amit eddig is szerettem, de most újabb receptekben próbálok ki. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden héten veszünk 5 liter friss tejet a faluból, és ebből készül kb. 60 dkg túró. A házi túró össze sem hasonlítható a bolti társaival, de sokszor kifogyunk a kreativitásból a felhasználását illetően. Régóta motoszkált a fejemben egy sós túrógombóc, az új helyzet adta hozzá a zabpelyhet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát forrás, ebből pedig egy nagyon finom és ráadásul egészséges recept született.

_dsc0008.jpg


Hozzávalók 4 főre (kb. 20 darab)
- 500 g túró
- 3 tojás
- 100 g apró szemű zabpehely
- szükség esetén zabliszt 1-2 teáskanál (vagy más liszt)
- só
- bors (frissen őrölt)
- friss kakukkfű, ha van, akkor citromos is (szárított is jó)
- 20 g grana padano / parmezán
- 1 l paradicsomlé vagy 2 konzerv hámozott paradicsom vagy 220 g sűrített paradicsom
- 1 közepes fej hagyma (legjobb a salotta vagy lila)
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- szurokfű (oregánó)
- friss bazsalikom

Elkészítés
A túrót villával alaposan összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd alaposan összekeverjük a tojássárgájával és a zabpehellyel. Legalább egy órán át állni hagyjuk, hogy a zabpehely jól megszívhassa magát.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt, én a házi 100%-os paradicsomlevünkből főztem, de használható helyette konzerv hámozott paradicsom, vagy sűrített paradicsom is. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, hozzáadunk 1 deci paradicsomlevet és belenyomjuk a fokhagymát. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, oregánóval és sózzuk. Ez lesz a szósz alapja, amit most besűrítünk, figyelve, hogy ne égjen le. Amikor már szinte sűrített paradicsom sűrűségű, felöntjük a maradék paradicsom lével. Ez a trükk ízben sokat dob a szószon, nem érdemes megspórolni, persze sűrített paradicsommal sokkal gyorsabb a folyamat, abban az esetben pár intenzív kavarás után felöntjük kevés vízzel a szószt. Amikor a hagyma megpuhult és a szósz kellően sűrű hozzáadhatjuk az apróra vágott friss bazsalikomot és a szósz elkészült.
Eközben a túrógombóc alapja jól kipihente magát, jöhet a befejezés. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a túrós keverékhez. Ha túl lazának tűnik, adunk hozzá egy kevés zablisztet.
Amíg felforr a víz, addig a túrógombóc masszája még pont megfelelő ideig pihen (legalább negyed óra legyen!). Kb. 50 forintos nagyságú gombócokat formázunk belőle. Ha először készítjük érdemes egyet próbaként kifőzni, ez nagyjából 6 percet vesz igénybe. Ha túl lazának találjuk (kóstoljunk!), akkor még adhatunk kevés lisztet a masszához és utána gombócoljuk ki csak a többit. Viszont ha csak egy kicsit lazább állagú és nem fő szét, akkor nem kell lisztet adni hozzá, elég ha 10 percig pihentetjük fogyasztás előtt és tökéletes lesz az állaguk. Ha már rutinosak vagyunk, akkor kigombócoljuk az egészet és egy füst alatt kifőzzük 6 perc alatt, amikor feljöttek a víz tetejére, akkor már csak lassan forraljuk. Mielőtt kiszedjük, mindenképpen vágjunk félbe egyet és ellenőrizzük le, hogy megfőtt-e a közepe!
A kifőtt gombócokat szűrőkanállal forró vajba szedjük és óvatosan átforgatjuk, paradicsomszósszal és reszelt grana padano sajttal tálaljuk.

Tájékoztatójellegű tápanyag információk 1 gombócra, paradicsomszósz nélkül:
- 65 kcal
- 5,5 g fehérje
- 3,5 g szénhidrát

Tippek és trükkök
- Lehetőleg csak friss bazsalikomot használjunk, vagy mélyhűtöttet, mert csak így érvényesülnek az aromái megfelelően.
- Írtam korábban is, de fontos, hogy ne használjunk reszelt parmezánnak álcázott előre csomagolt sajtokat, nem olcsóbbak mint egy darab grana padano, ami az igazi parmezán kistestvére (rövidebb ideig érlelik). Igaz ugyan, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk csak megvenni, de hűtőben akár 2 hónapig is eláll, és mindig frissen tudunk reszelni belőle szükség szerint. Ha ennél hosszabb idő alatt fogyasztjuk el, akkor fagyaszthatjuk is, akkor is jobban járunk, mint a reszelt változatokkal.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr7913593529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása