Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

2018. április 08. - LillaLulla

Az induló tavasz két legnagyobb sztárja a konyhában a medvehagyma és a kucsmagomba, érdemes őket együtt elkészíteni! Két éve készülök erre a receptre, de tavaly sajnos nem volt kucsmagomba így csak vágyakozhattunk. Idén viszont Tibi barátunk rengeteg cseh kucsmagombát tudott gyűjteni, gyorsan le is csaptunk egy adagra, nem bántuk meg.

_dsc0033b.jpg

Hozzávalók (3-4 főre)
Medvehagymás metélt
- 300 g liszt (vegyesen kedvünk szerint, pl. az én +szénhidrátbarát" verzióm 100 g teljes kiőrlésű durumrozs, 100 g sima liszt, 100 g durumbúza liszt)
- 50 g medvehagyma
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 1 dl víz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tejszínes kucsmagombaszósz
- 400 – 500 g kucsmagomba, a receptben cseh kucsmagomba
- 1 salotta hagyma vagy 2 szál újhagyma
- 20 g vaj
- 1 dl száraz fehérbor (illatosabb pl. Irsai Olivér)
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- friss kakukkfű lehetőség szerint sima és citromos vegyesen (lehet szárított is)

Elkészítés
Először a tésztát kell összegyúrni, hogy egy órát tudjon pihenni. A tésztakészítésről itt írtam hosszabban, most csak a medvehagyma hozzáadásának módjára térek ki. A megmosott medvehagymát vágjuk össze apróra és szűk 1 dl vízzel és 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal turmixoljuk simára. Ezzel a turmix-szal gyúrjuk meg a tésztát.

 

_dsc0024.jpg

_dsc0027.jpg

 

Amíg a tészta pihen készítsük elő a gombát. Azok közé tartozom akik szerint a gombát az ízek megőrzése érdekében nem szabad megmosni, így csak ecsettel söprögessük le a szennyeződéseket vagy vágjuk le a nagyon földes részeket, a hosszabb hőkezelés sterilizálni fogja a gombát. A gombát nagyobb darabokra, felekre, negyedekre vágjuk.

A tésztát nyújtsuk ki és vágjuk metéltre kedvünk szerint, én cikk-cakkos vágófejet használtam most a receptnél.

Ha készen vagyunk a tészta felvágásával, lássunk neki a gombaszósznak. Az apróra vágott salottahagymát pároljuk vajon üvegesre és dobjuk rá a gombát. Pirítsuk át, öntsük rá a bort és forraljuk összesen 20 percen át. A kucsmagomba 20 perces hőkezelést igényel, enélkül néhány erre érzékeny embernek gyomor panaszokat okozhat, de a kezelés biztonságossá teszi.

Most egyszerre fogunk dolgozni a tésztával és a raguval. Kezdjük el forralni a tésztavizet, közben figyeljük a ragut, ha elfogyna a folyadék alóla vízzel pótoljuk. Mire a tésztavíz felforr a ragu nagyjából 15 perce lesz a tűzön, ekkor a tésztát a forrásba lévő vízbe tesszük, majd a raguhoz is hozzáadjuk a tejszínt. A tészta nagyjából 5 perc alatt megfő, akkor jó, amikor feljön a víz felszínére és újra felforr vele a víz. Mire a tészta elkészül, a ragu is kész lesz.

_dsc0029.jpg

A tésztát leszűrjük és kevés főzővízzel együtt a gombaszószhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
Azonnal tálaljuk és boldogan elkortyolgatjuk mellé a maradék bort.

Tippek és trükkök
- Ha más erdei gombával dolgozunk, kérdezzük meg az eladót vagy a gomba szakellenőrt az adott gombafajta javasolt elkészítési módjáról, ennek függvényében változtassunk a ragu elkészítési idején.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr7513817152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.07.04. 17:17:12

Medvehagymát ilyenkor hol lehet kapni? Vagy előre lefagyasztottad még amikor a szezonja volt?
www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-05-07-2018/
süti beállítások módosítása