Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Diós csiga

Gizella mama vaníliás csiga receptje alapján

2017. október 30. - LillaLulla

Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. :) Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és pontosította a recept leírását a mamitól tanultak alapján.
Őszi hangulatomhoz ma a dió illett, így ezt a verziót adom közre, de próbáljátok ki az általam ajánlott többi verziót is, főleg a vaníliásat.

_dsc0009.jpg

Hozzávalók (1 gáztepsihez)
- 70 dkg finomliszt
- kb. 5 dl tej (mennyisége függ a liszttől)
- 40 g élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 3 tojássárgája
- 2 ek. étolaj (lehet olvasztott vaj is)
- 1 bourbon vaníliás cukor
- 12 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- kb. 10 - 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
Locsolgatáshoz: 1 bögre tej (2,5 dl), 2-3 evőkanál cukor és a maradék bourbon vaníliás cukor

Elkészítés
_dsc0020.jpgA langyos tejbe morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el 2 evőkanál cukorral. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót és kevés bourbon vaníliás cukrot. Amikor az élesztő már szép habos, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejes élesztős keveréket, hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olajat. Alaposan kidagasztjuk, lágyabb kalácstésztát kell kapnunk. 1 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta előkészítjük a tölteléket. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk a darált dióval és a cukorral, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Kevés vajat hagyjunk meg! A tésztát szorosan feltekerjük és 3-4 centis darabokra vágjuk. Tepsibe sorakoztatjuk a csigákat kb. egy ujjnyi távolságra, majd körbe kenjük az oldalukat a maradék vajjal, hogy később ne ragadjanak össze.
_dsc0004.jpgElőmelegített 190 fokos sütőben kezdjük sütni, 15-20 perc után megfordítjuk a tepsit és 175 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, majd további 15 percet sütjük. Ekkor meglocsoljuk a csigákat a cukros, vaníliás tejjel és 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tepsi közepén lévő csigát megnyomva a tészta rugalmas, visszaugrik.
Tálaláshoz porcukorral megszórjuk, de ez el is hagyható.

Variációk:
1. Vaníliás csiga
A töltelékhez a 14 dkg puha vajat és 3 evőkanál porcukrot kikeverjük robotgéppel és ezzel kenjük meg a tésztát.
2. Kakaós csiga
A dió helyett cukrozatlan kakaóval bőven szórjuk meg a tésztát, minden más ugyanaz, mint a diós variációnál.

Tippek és trükkök
- Bourbon vaníliás cukor helyett természetesen használhatunk vanília kivonatot vagy igazi vanília rudat is, de nem érdemes spórolni és hagyományos "vaníliás cukrot" használni, mert az íze közelében sincsen az igazi vaníliához.
- A recept teljesen jól működik laktózmentes tejjel és vajjal is, kipróbáltam.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr8213118414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.10.31. 14:15:42

A vaníliás attól lesz vaníliás, hogy a tésztában van vaníliás cukor? (Mert a porcukorral kikevert vajtól biztos nem lesz vanília ízű, ezért a kérdés.)

LillaLulla 2017.10.31. 14:18:17

@Krutzifix: A vaníliás tejes locsolgatástól lesz vaníliás, de persze a töltelékbe is lehet tenni pluszban, de az eredeti receptben nem szerepel.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.10.31. 15:57:59

Mi a diós verziót darázsfészeknek ismerjük.
süti beállítások módosítása