Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával – búcsú a téli zöldségektől

2015. március 20. - LillaLulla

A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán!

sutotokos_tocsi.jpg

Hozzávalók (4 főre):

A sütőtöktócsnihoz:
- 750 g sütőtök
- 5 közepes krumpli (5 × 70 g)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 tojás
- 1-2 evőkanál (ek) 20%-os tejföl
- 1,5 ek lenmagliszt
- 3 ek zabpehelyliszt
- 5-6 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- olívaolaj
- só
- bors (frissen őrölt színes bors)
- provence-i fűszerkeverék

A párolt káposztához:
- 1 kisebb fej (kb. 650 g) lila káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 teáskanál mustár
- 1,5-2 dl fehérbor
- 1 ek olívaolaj
- étolaj
- só
- bors (frissen őrölt színes bors)

Előkészítés:
A lila káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk. Géppel vagy kézi erővel vékonyra szeleteljük, majd besózzuk. A káposztához szánt nagyobb vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
A sütőtököt megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A krumplikat meghámozzuk, és vízben úsztatjuk felhasználásig. A hagymákat megpucoljuk.

Elkészítés:
A párolt káposztával kezdjünk. A hagymát kevés sóval olajon üvegesre pirítjuk, rákanalazzuk a mustárt, kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a besózott lila káposztát (nem nyomkodjuk ki). Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön pároljuk. Szükség esetén vízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Közben kóstolgassunk, és ízlés szerint adjunk még hozzá mustárt és bort, ha pikánsabb ízt szeretnénk. Roppanósra pároljuk.

A tócsnihoz a már lereszelt sütőtökhöz kis lyukú reszelőn hozzáreszeljük a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. A reszelt zöldségeket elkeverjük a tojásokkal, a tejföllel, egy evőkanál olívaolajjal, fűszerezzük és kanalanként hozzáadjuk a liszteket. Közepesen sűrű tésztát kell kapjunk. A liszt mennyisége attól függ , mennyire frissek a zöldségek. Figyeljünk, hogy ne adjunk túl sok lisztet hozzá, hagyjuk érvényesülni a zöldségeket.
Egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat (kb. 2-3 mm magasan álljon). A tésztából evőkanálnyi adagokat tegyünk az olajba, és azonnal lapogassunk lepénnyé a kanállal. A tócsnik mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és a már elkészített lila káposztával tálaljuk.

Tippek és trükkök:
A liszteket nyugodtan variáljuk. Lehet használni például csicseriborsó lisztet is, de sima búzaliszttel is tökéletes.
A tócsnit párolt káposzta helyett joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal is kínálhatjuk. Ebben az esetben tetszés szerint szórjunk zöldfűszereket és zúzott fokhagymát a joghurtba, tejfölbe, sózzuk, borsozzuk és készen is van egy új verzió.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr177285969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása