Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

A spárga jó, a spárga szép, a spárga finom, erre az egyik bizonyíték ez a spárgával tetézett lepény

2015. június 05. - LillaLulla

A spárgával kapcsolatos első komolyabb élményem a Vendéglátó Főiskolán esett meg, amikor a szakdolgozatomat írtam a „Kárpát-medencében termesztett gabonák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízvilágának megjelenése a magyar gasztronómiában” címmel. Dr. Sándor Dénesnek, a konzulensemnek az egyik konzultáción csak annyi megjegyzése volt, hogy a Dél-Alföld régióból az öttömösi spárgát érdemes megemlíteni, egy szót sem szólt a szegedi paprikáról vagy a szatymazi barackról. Bármikor egyeztettünk, mindig csak az öttömösi spárga került szóba, akkor még nem értettem, hogy miért. :)

kesztermek.jpg

Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg sima liszt (BL55)
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehetőleg búza és tönkölybúza vegyesen)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos víz
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott evőkanál cukor
- 2 kávéskanál só

A feltét
- 50 dkg zöld-spárga
- 20 - 25 dkg camembert / brie
- 1 marék dió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 újhagyma
- friss kakukkfű (sima, és ha van citromos is)
- 4 friss zsályalevél
- frissen őrölt bors

Elkészítés
A tésztával kezdünk. Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés sima liszttel megszórjuk, összekavarjuk és félretesszük. Vigyázzunk, hogy olyan tálat használjunk, amiben lesz helye az élesztőnek felfutni!
Kimérjük a liszteket egy tálba, sózzuk, és a közepébe kisebb mélyedést készítünk. Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a mélyedésbe, hozzálocsoljuk az olajat, beleöntjük a szobahőmérsékletű bort és alaposan kidagasztjuk. Dolgozhatunk robotgéppel vagy kézzel is, közepes keménységű tésztát kell kapjunk, a kenyértésztánál kicsit lágyabbat a kalácsnál keményebbet. Ha kevésnek bizonyulna a folyadék, langyos vízzel pótoljuk. A kidagasztott tésztát letakarva langyos helyen pihentetjük és duplájára kelesztjük, ez kb. egy órát vesz igénybe.
Amíg a tészta kel, előkészítjük a feltéteket. A spárgánál figyeljünk, hogy friss, vékony példányokat szerezzünk be, úgynevezett ceruza spárgát. A spárgákat egyesével elhajlítjuk és eltörjük, csak a zsenge felső hajtásokat használjuk. A megmaradt alsó részekből meghámozva krémlevest készíthetünk.
Az így előkészített spárgát enyhén sós és cukros vízben (1-1 evőkanál) 2-3 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és félretesszük.
A megpucolt fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott újhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk.
A camembert-t felszeleteljük, a diót durvára vágjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, ez az adag házi körülmények között egy gáztepsibe vagy egy közepes tepsibe fér el kényelmesen, én a kemencében 40x60 cm-es tepsiben sütöttem, amit nem töltött ki teljesen.

beasutobe.jpg
A tésztát tehát a kiolajozott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a fokhagymás olajjal, rátesszük a spárgákat, a spárgák közötti réseket kitöltjük a camembert-rel és a dióval. Előmelegített 200 fokos sütőben vagy kemencében 20-30 perc alatt készre sütjük.


Egy pohár jóféle, száraz fehérbor kiváló kísérő mellé, mi Lisicza cirfandlit választottunk ezúttal, ajánljuk.

Tippek és trükkök
- A kenyérlángos tésztájára bármilyen más feltéttel kísérletezhetünk természetesen, nekünk az egyik kedvencünk a medvehagymás kenyérlángos, erről majd még egy külön bejegyzésben is megemlékezünk.
- Ha valakinek hiányzik a hús a feltétből, meg lehet szórni vékonyra vágott szalonna csíkokkal is a kenyérlángost. Ezt utólag is pótolhatjuk, süssük ropogósra a szalonna csíkokat és szórjuk meg a kisült lepényt, ebben az esetben a vegákkal sem szúrunk ki.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr827520202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása