Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

Ha már unjátok a halászlét, adjatok egy esélyt ennek a karácsonyra hangolt krémlevesnek!

2015. december 06. - LillaLulla

A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé.

feherboros_vezetokep.jpg
Hozzávalók (4-5 főre)
- 1 kisebb póréhagyma
- 150 g paszternák (kb. 2 közepes példány)
- 175 g zeller (egy közepes gumó)
- 100 g burgonya (egy közepes gumó)
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl főzőtejszín
- só
- kakukkfű, rozmaring (vagy provence-i fűszerkeverék)
- vékonyra szelt parasztsonka (előrecsomagolt szeletelt feketeerdei sonka is jó)
- 50 g előfőzött gesztenye (15-20 szem sült gesztenye)

Előkészítés
A zöldségeket meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A póréhagyma zöld részét hosszában félbevágjuk és alaposan átmossuk, majd fél centi vastagon felszeleteljük a fehér résszel együtt.

Elkészítés
A vajon megpároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paszternákot és a zellert majd jól átpirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Az összevágott fokhagymát és a kockára vágott krumplit is belekeverjük, majd felöntjük a borral, mikor felforrt hozzáöntünk még kb. 1 liter vizet. Sózzuk, fűszerezzük és puhára főzzük a zöldségeket.
Míg fő a leves elkészítjük a feltéteket. Egy teflon serpenyőben szárazon megsütjük a sonkaszeleteket, majd ha ropogósra sültek éles késsel felszeleteljük őket. Az előfőzött gesztenyét puhára pároljuk, felnegyedeljük és a „sonkás serpenyőben” átpirítjuk. Figyelem, ha vegáknak is szánjuk a levest, akkor külön serpenyőben egy kevés vajon pirítsuk át!
Mikor megfőtt a leves alaposan összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt, ha túl sűrű lenne forró vízzel hígítjuk. A kész levest a tejszínnel még egyszer felforraljuk és elkészült.
Tálaláskor a tetejére szórjuk a sonkachipset és a sült gesztenyét.

Tippek és trükkök

- A leves gyerekeknek is adható, mivel a bor alkoholtartalma elfő a főzés során.
- A főzéshez mindig olyan bort használjunk, amit egyébként is meginnánk! Rossz bortól az étel sem lesz jó.
- A leves a sonkachips elhagyásával könnyen vegetáriánussá alakítható.

LillaLulla karácsonyi menü

fekvo2.png

Ajánljuk figyelmedbe a karácsonyi menüsorunk első fogását, az előételként/vendégváróként, vagy
borkorcsolyaként is használható lazacos gougère-t, avagy mini sajtos képviselőfánkot!

 

 

 

vezetokep.jpg

Főételként lassan sült pulykatekercset ajánlunk, téli árparizottóval, mely egyszerű alapanyagokból készülő fogás, de ez az elkészítési mód egészen más dimenzióba emeli a pulykát és az árpagyöngyöt, mely egy méltatlanul elfelejtett alapanyaga gasztronómiánknak.

 

 

 

vezetokep_1.jpg

Desszertként mini máktorta narancsos krémmel, alternatív mákos ünnepi sütemény. 

 

 

 

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr698143710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása