Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Nagyon káposztás palacsinta

2016. január 19. - LillaLulla

Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! :)

palacsinta.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 1 fej káposzta, kb. 1 kg tisztítás nélkül
- 2 evőkanál étolaj
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj
- 240 g finomliszt
- 120 g teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)
- 5-6 dl szóda, ha ez nem megoldható akkor szénsavas ásványvíz
- só
- bors
- 2 dl tejföl

Előkészítés
A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd negyed órát állni hagyjuk. A besózott káposztát 2 evőkanál olajon megpároljuk (nem kell kinyomkodni!). Nem kell nagyon megpirítani, ha már kezd kicsit sötétebb színűvé válni elkészült. Kóstolással ellenőrizhetjük, hogy átpárolódott-e. Kb. 560 g párolt káposzta lesz az 1 kg-os káposztából.

Elkészítés
A tojást az olívaolajjal és a tejjel felverjük (robotgéppel), mfazis.jpgajd sózzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet és 240 g langyosra hűlt párolt káposztát, ebből sűrű masszát keverünk. Az elkészült tésztát hagyjuk minimum fél órát pihenni, nem kell hűtőbe tenni, de takarjuk le.
Ha a tésztaalap kipihente magát, szódavízzel palacsintatészta-sűrűségűre hígítjuk (a szokásosnál sűrűbb legyen), ehhez nagyjából 5 dl szódára lesz szükség. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben a szokott módon vastagabb palacsintákat sütünk.
A kész palacsintákat megkenjük tejföllel, megszórjuk párolt káposztával, ízlés szerint frissen borsot őrölünk rá, feltekerjük.

 Tippek és tfalatkak.jpgrükkök

- Az elkészült palacsintákat ujjnyi vastagon felszeletelve, fogpiszkálóval vagy koktél karddal átszúrva tökéletes party kaját kapunk.
- A párolt káposztát borsozhatjuk, ha a fűszeresebb ízeket kedveljük.
- A palacsintákba a káposzta mellett vagy helyett reszelt sajtot is tölthetünk.

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr858260308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2016.01.19. 21:22:23

Ez a káposztás palacsinta tejföl helyett koncentráltabb pecsenyelével megkenve, a káposztával betöltve, majd libazsírban kissé megpirítva remek köret - például egy rozé kacsamell mellé. :) Ha a káposztát némi pecsenyelével és kockákra vágott konfitált libacombbal (kacsacombbal) keverjük össze és így töltjük be a palacsintába, akkor egy finom főétel lehet némi pecsenyelével és mondjuk egy pikáns birskompóttal. Szóval a káposzta és a palacsinta így együtt nálam is nagy kedvenc. :) Legközelebb reszelj bele egy kis céklát is a párolás előtt ...

LillaLulla 2016.01.20. 22:06:33

@A fickó: Hm, köretként még nem gondoltam rá, jó ötlet köszönöm. Nálunk ez a tipikus együnk vmi húsmenteset alkalmakkor került elő, céklával kipróbálom annak biztosan a színe is jó lesz. :)
süti beállítások módosítása