Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Rokfortos burgonyakrémleves, pirított dióval

2014. december 15. - LillaLulla

A nagy karácsonyi készülődés közepette gyakran nem sok idő jut a főzésre, és ahogy az én példám mutatja gasztroblog írásra sem. Az egyre hidegebbre és téliesebbre forduló időjárás azonban megköveteli a meleg ételeket.

Szerintem az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk gasztronómiai szempontból télen, az a meleg leves. A most következő recept gyorsan elkészül, nem igényel nagy gyakorlatot, de mégis különleges.

javitott_leves.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes burgonya, kb. 450 g (ismertebb nevén krumpli)
- 1 megtermett póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- ½ dl fehérbor
- 50 g rokfort (vagy bármilyen kicsit jobbféle kékpenészes sajt)
- 100 g tejszín
- só
- bors (frissen őrölt tarkabors)
- provance-i fűszerkeverék (vagy kakukkfű és rozmaring)
- szerecsendió (frissen reszelt)

Előkészületek:
A krumplit meghámozzuk és összekockázzuk. A póréhagyma zöldjét és a gyökérrészt levágjuk, majd félbe vágjuk és hosszában felmetéljük. Folyó víz alatt átmossuk (így szabadulunk meg a homoktól, ez főleg a zöldebb részein fontos, a fehér része jellemzően annyira tömör, hogy oda nem jut be a homok) és kb. fél centis csíkokra aprítjuk.
Szárazon megpirítjuk az apróra vágott diót egy serpenyőben.

Elkészítés:
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a póréhagymát, enyhén sózzuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és felöntjük a fehérborral. Ezután beledobjuk a krumplit és felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, de a víz inkább kevesebb legyen, hígítani mindig könnyebb. Sózzuk, megszórjuk provance-i fűszerkeverékkel, borsozzuk és puhára főzzük a burgonyát.
Az elkészült levesalapot a kisebb darabokra vágott / tördelt sajttal simára turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges forró vízzel hígítjuk. A levest felforraljuk és frissen reszelt szerecsendiót (vigyázzunk kevés is elég!) adunk hozzá, átkavarjuk és készen vagyunk.
Pirított dióval megszórva tálaljuk.

Tippek és trükkök:
Használhatunk friss fűszereket is, kakukkfüvet, rozmaringot, én most lusta voltam, így jött képbe a fűszerkeverék.
Póréhagyma helyett használhatunk vörös vagy fehér hagymát is, 2 fej szükséges ekkor.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr156983659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása