Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Mini máktorta narancsos krémmel

2015. december 20. - LillaLulla

A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes máktortákat, amelyek ötvözik a hagyományt és a mai trendeket.
vezetokep_1.jpg
Hozzávalók
Bögrés mákos alap (1 bögre = 3dl)
- 1 bögre sima liszt
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 100 g puha vaj
- 2 egész tojás
- 20 g sütőpor (Figyelem! 1 csomag általában 12 g, így jó másfél csomagra lesz szükségünk.)
- 1 késhegynyi fahéj a lisztbe keverve

Narancsos kém
- 250 g mascarpone
- 20 g porcukor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 nagy narancs héja
- 1 narancs leve
- 5 g zselatin
- 1 marék kandírozott narancshéj a díszítéshez apróra vágva

Elkészítés
Először a klasszikus bögrés mákos alapot készítjük el. Mivel a bögrék mérete meglehetősen széles skálán mozog, azt javaslom, hogy mérőedényt használjunk, melyben pontosan lemérhető a 3 dl a hozzávalókból.
A vajat a cukorral és az egész tojásokkal alaposan kikeverjük. Fokozatosan, felváltva adjuk hozzá a tejet, a lisztet és a darált mákot. A sütőport a végén keverjük bele.
Az alaposan kikevert tésztát egy nagy gáztepsibe (30 x 35 cm) öntjük, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. 15 perc után megfordítjuk és még kb. ugyanennyi ideig sütjük tovább. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem tapad a tűre a tészta, kivesszük a sütőből.

A narancsos krémhez egy nagyobb narancsot leforrázunk, hogy a héjáról eltávolítsuk a szennyeződéseket, vagy ha tudunk vegyünk bio narancsot. A héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A tejszínt habbá verjük a porcukorral. A mascarponet egy másik tálban kikeverjük a reszelt narancshéjjal és a narancs levével, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. Mivel a krém így elég folyós még, ezért zselatinnal kötjük meg. Ehhez a zselatint egy kisebb edényben kevesebb, mint fél dl vízzel csomómentesre kikeverjük és kiforraljuk nagyjából fél perc alatt. A kiforralt zselatint vízfürdőben kevergetve langyosra hűtjük. Ekkor jön a legkritikusabb rész, amihez ha tudunk, kérjünk segítséget. A zselatint nagyon óvatosan, folyamatos gyors keverés közben adjuk a krémhez. Erre azért van szükség, mert a krém hideg és ha egyszerre öntjük a zselatint a krémbe az több nagyobb csomóban fog összeállni a hőmérséklet különbség miatt, azonban ha óvatosan öntjük és gyorsan keverjük nem lehet ilyen probléma és a krém sima lesz.

Ha a krém elkészült a kisült tésztából kb. 4 centis pogácsaszaggatóval korongokat vágunk. A krém ez idő alatt pont kellően szilárdul meg, hogy meg tudjuk tölteni a mini tortáinkat. Egy nagyobb kiskanálnyi krémmel összeragasztunk két korongot olyan módon, hogy egy centi vastag krémes réteget kapjunk. A kis hengerek oldalát óvatosan körbekenjük, és a tetejüket is vékonyan bekenjük krémmel, erre aprított kandírozott narancshéjat szórunk. Így járunk el a további kb. 25 darab esetében is, igazi relaxálás ez a nagy karácsonyi készülődés közepette.
belso.jpg
Tippek és trükkök
- A tésztát akár 2 nappal előbb is megsüthetjük, légmentesen becsomagolva nem szárad ki.
- Egy nappal fogyasztás előtt töltsük be, hogy össze tudjanak érni az ízek.
- Ha nincs kedvünk a kis korongokkal játszani, akkor a tésztát két részbe vágva is betölthetjük a krémmel, a tetejét ugyanígy vékonyan bevonva és kandírozott narancshéjjal megszórva. Ekkor hűtés után kisebb kockákra vágjuk, így is nagyon mutatós lesz.
- Kísérletezhetünk más formákkal is a korongok helyett, de a csillagokkal például még több macera van. :)
- A korongok kivágásánál keletkezett tésztapotyadékokat egy kevés pikáns (pl. meggy, ribizli) lekvárral összegyúrva mákgolyókat készíthetünk, hempergessük meg darált mákban a tökéletes végeredmény kedvéért.
- Készíthetünk mellé narancsos karamellmártást is, ehhez karamellizáljunk 3-4 evőkanál cukrot és forraljuk össze 1-2 narancs levével. Így egy kellemes sűrű szószt kapunk, ami remekül illik a nem túl édes máktortákhoz.

LillaLulla karácsonyi menü

Ajánljuk figyelmedbe a karácsonyi menüsorunk első és második fogását fogását is.

Előételként/vendégváróként, vagy
borkorcsolyaként is használható lazacos gougère-t, avagy mini sajtos képviselőfánkot!

 

 

 

 Második fogásként fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével, mely kiváló választás, ha már unjátok a halászlevet!

 

 

 

 

vezetokep.jpg Főételként lassan sült pulykatekercset ajánlunk, téli árparizottóval, mely egyszerű alapanyagokból készülő fogás, de ez az elkészítési mód egészen más dimenzióba emeli a pulykát és az árpagyöngyöt, mely egy méltatlanul elfelejtett alapanyaga gasztronómiánknak.

 

 

 

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr818186240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása