Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

2015. június 26. - LillaLulla

Tudom-tudom szegény szarvas, de lássuk be, hogy nagyon finom tud lenni szegény pára. Mivel a nagybátyám vadászik, így nálunk nem szokatlan a vadhús az asztalon. De aki nem ilyen szerencsés, az is hozzájuthat bizonyos nagyáruházakban vagy jobb henteseknél. A meggy- és cseresznyeszezon ihlette ezt a fejedelmi fogást, próbáljátok ki!

szarvas_01.jpg


Ez a recept most bonyolultabb a megszokottnál, de igyekszünk minden segítséget megadni az elkészítéshez. A szarvas és a köret elkészítését külön-külön írjuk le, utána pedig a főzés menetét pontokba szedve, rendszerezve is bemutatjuk.

A szarvas

Hozzávalók
- 12 kisebb szelet (kb. 400 g) szarvascomb
- 1 közepes fej (kb. 60 g) hagyma
- 250-300 g magozott meggy és cseresznye vegyesen
- 2 kisebb friss rozmaringág
- 2 dl vörösbor
- 100 g szalonna (bacon vagy hagyományos húsos verzió)
- 1 csapott evőkanál (ek) barna cukor
- mustár
- étolaj
- só
- frissen őrölt bors

Előkészítés
A főzés előtt 2-3 nappal kezdődik az előkészítés a hús pácolásával. A szarvascomb-szeleteket vékonyan megkenjük mustárral és étolajjal, borsozzuk és egy kerámia vagy jénai tálba pakoljuk, fóliával légmentesen lezárjuk, és hűtőbe tesszük.
A főzés napján kimagozzuk a gyümölcsöket, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymát. Apróra vágjuk a friss rozmaringot és vékonyan felcsíkozzuk a szalonnát.

Elkészítés
Egy nagy, tapadásmentes fedeles serpenyőben kevés olajon elősütjük a bepácolt hússzeleteket. Nem sózzuk, mert a hús megkeményedik! Ha a hússzeletek átpirultak, kitesszük őket egy tányérra. A megmaradt olajban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, sózzuk. A hagymát megszórjuk cukorral, karamellizáljuk, és egy marék gyümölcsöt szórunk rá. Fűszerezzük rozmaringgal és frissen őrölt borssal, majd további egy percig pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, felforraljuk és visszahelyezzük a szarvasszeleteket a serpenyőbe. Lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha szükséges kevés vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Mivel csak a hagymát sóztuk, a húst nem, kóstoljuk meg a szószt és szükség esetén sózzuk utána.
Amikor a szarvas majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a maradék meggyet és cseresznyét. 5-10 perc közös párolás után elkészültünk.

A köret

Hozzávalók
- 500 g főtt krumpli (ehhez nagyjából 650-700 g nyers lisztes, „C” típusú krumpli kell)
- 2 tojás
- 150 g finomliszt
- 80-100 g teljes kiőrlésű liszt
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 zsályalevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj (olívaolajjal helyettesíthető)

Előkészítés
A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk és hideg sós vízben feltesszük főzni. Mikor megpuhult leöntjük a főzővizét és áttörjük, majd kihűtjük.
Egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni, sózzuk.

Elkészítés
Az áttört burgonyát összedolgozzuk a tojásokkal és az olívaolajjal, majd elkezdjük hozzáadni a liszteket, felváltva a simát és a teljes kiőrlésűt. Sok tényezőtől függ (krumpli mennyire vizes, milyen a liszt, mekkora a tojás), hogy mennyi lisztet vesz fel. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Olyat, amit jól tudunk sodorni anélkül, hogy a gyúródeszkához ragadna. A nudlik formázásához tépjünk le egy nagyobb darab tésztát, és sodorjunk belőle kb. 2 centi vastag hengert, majd vagdossuk fel kb. 3 centis darabokra.
Lobogó vízben két részletben főzzük ki a nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig forraljuk őket.
Míg fő az első adag nudli, egy nagy tapadásmentes serpenyőben vajon megpirítunk 2 gerezd felszeletelt fokhagymát és 4 zsályalevelet. Ha megpirultak – ez kb. 1 perc -, kivesszük őket, és félretesszük a serpenyőt. Miután megfőtt a nudli, szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, és a forró ízes vajban átpirítjuk. Minél pirultabb, annál finomabb!
Ha végeztünk jöhet a második kör, vagyis: nudli főzés, vaj turbózás, pirítás. Készen vagyunk. :)

Most már nincs más dolgunk, töltsünk a borospoharakba valamilyen ideillő vörösbort. Például jobbféle cabernet savignont, ami szellőzhet is,amíg tálaljuk a szarvast a pirított krumplinudlival mindenki megelégedésére.

A főzés menete
1. A hús bepácolása a főzés előtt 2-3 nappal.
2. A főzés napján reggel a krumpli megfőzése.
3. A szarvas főzésének megkezdése kb. 2,5 órával a tervezett ebéd időpontja előtt.
4. Mikor a szarvas már majdnem puha és a maradék gyümölcsöket is hozzáadjuk, a nudli főzővizét is tegyük fel főni.
5. A nudli elkészítési-kifőzési – pirítási fázissal kb. egy időben a szarvas elkészül, vegyük le a tűzről és tegyük félre.
6. Tálalás :)

Tippek és trükkök
- A szarvas helyettesíthető más vadhússal, marhával, illetve pulyka felső combbal is. Az eljárás ekkor is ugyanez, annyi a különbség, hogy a pulykának elég egy éjszaka a pácban.
- Ha nyers hússal dolgozunk, a pácolás (2-3 nap) előbb is elvégezhető, és a bepácolt hús lefagyasztható, és a megfelelő időben elővehető.
- Elkészíthető csak meggyel is, ha nem lenne kéznél cseresznye, de fordítva nem, a cseresznye magában túl édes lenne.
- Ne sajnáljuk a szószt, mivel a szarvas jellemzően száraz hús, még jól elkészítve is jól jön mellé a mártás.
- A pirított nudli helyett burgonyafánkkal vagy burgonyakrokettel is tökéletes.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr577574678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása