Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget.
Hozzávalók (4 főre)
- 350 g durum tészta (farfalle, conchiglie rigate - olasz kagyló stb.)
- 450 g tisztított cékla
- 100 g lilahagyma (egy nagyobb fej tisztítva)
- 5 gerezd fokhagyma
- 100 g camembert
- 3 – 4 evőkanál tejföl és / vagy görög joghurt
- 1 nagy marék dió
- olívaolaj
- balzsamecet
- provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű és rozmaring
- só
Elkészítés
A céklát és a hagymát kb. 1x1 centis kockákra vágjuk és egy nagyobb tűzálló tálban összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük (2-3 rétegben tudjuk elteríteni). Hozzádobáljuk a fokhagymagerezdeket hámozás nélkül, mivel sokáig fogjuk sütni és így nem ég meg. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, még egyszer átkeverjük és 200 fokos sütőben alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. A sütés közben többször (3-4 alkalommal) átkeverjük, ha nagyon elsüli a levét akkor kevés vizet öntünk alá. A sütés végén 5 percet fólia nélkül pirítjuk.
Amíg sül a cékla, szárazon megpirítjuk a diót serpenyőben majd durvára aprítjuk, a camembert sajtot is felvágjuk kisebb darabokra.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, szigorúan al dente állagúra. Míg a tészta fő a megsült fokhagymákat kibontjuk a héjukból és egy kisebb késsel összeaprítjuk, a sült fokhagymát elkeverjük a tejföllel és a görög joghurttal. A sült céklát egy nagyobb lábosba kotorjuk, a kifőtt tésztát beleszedjük kevés főzőlével együtt, hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt/joghurtot és a camembert-t, alaposan összekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval.
Tippek és trükkök
- A cékla sütési idejét nem érdemes megspórolni, hamarabb megpuhul, de egészen más dimenzióba emelkedik az íze a hosszú sütéstől. Elkészíthetjük egy nappal korábban is, jól tárolható hűvös helyen.
- A tejfölt és görög joghurtot szabadon variálhatjuk és akár helyettesíthetjük is tejszínnel vagy mascarpone-val.
- Camembert helyett érdemes valamilyen jobb féle kéksajttal is elkészíteni.
Ezt a receptet a Felelős Gasztrohős "Télen termett táplálék" kampányára készítettük, mely egy remek kezdeményezés! Csatlakozzatok Ti is, még nem késő! :)
Tetszett a recept? Elkészítetted?
Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)
Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz