Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Marinált paprika pesztós tészta

20 perces tészta a kamrapolcról a nyár ízeivel

2017. január 02. - LillaLulla

Az ünnepek után nálunk január a kamra takarítás hónapja. Így kerültek a kezembe régebb óta feledésbe merült alapanyagok, például a nagynéném isteni marinált paprikája még 2014-ből és a nászúton vásárolt olasz orecchiette (fülecske) tészta. Időközben megtanultam magam is orecchiette tésztát készíteni (erről itt számoltam be), így szinte feledésbe merült ez a csomag. Ezekhez a kincsekhez még némi aszalt paradicsomot és mélyhűtött bazsalikomot hozzáadva gyorsan nyári ízeket sikerült varázsolni az asztalra.

polcteszta_02.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 400 g durumtészta (ha nagyon éhesek vagyunk 500 g)
- 8-10 marinált paprika (kb. 200 g)
- 4 aszalt paradicsom (lehetőleg olajban eltett)
- 1 fej lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 marék kesudió vagy mandula
- 2 ek. olívaolaj
- 3 marék reszelt parmezán / grana padano / peccorino
- friss vagy mélyhűtött bazsalikom

Elkészítés
Feltesszük a tésztavizet forrni.
Megpucolunk és kisebb szeletekre vágunk egy lilahagymát. Száraz serpenyőben megpirítjuk a kesudiót. A hagymát olívaolajon (az aszalt paradicsom olajából is tehetünk hozzá) lassan elkezdjük párolni, óvatosan sózzuk. Míg párolódik egy késes robotgépbe dobjuk a pesztóhoz a kesudiót, az aszalt paradicsomot, 2 kivételével az összes marinált paprikát, 1 marék sajtot, valamint belenyomjuk a fokhagymát és nem túl finomra pépesítjük. (A hagyma kevergetést ne feledjük el közben.)
Ha felforrt a víz, sózzuk és tegyük bele a tésztát.
Vágjuk kisebb csíkokra a 2 maradék marinált paprikát, dobjuk a hagymához és adjuk hozzá a pesztó alapot, a késes robotgép tálját öblítsük ki egy merőkanál tésztavízzel és ez is mehet a lábosba. Adjuk hozzá a felaprított friss bazsalikomot is. Ha felforrt a szósz tegyük félre.
Az al dentére főtt tésztát leszűrjük és azonnal a szószhoz adjuk, de a tészta főzővizéből tegyünk félre! Rakjuk vissza a lábost a tűzre alaposan keverjük át és adjunk hozzá szükség szerint annyi tésztavizet, hogy megfelelő szószos állagot kapjunk.
Parmezánnal megszórva tálaljuk.

Tippek és trükkök
- Csak friss bazsalikomot használjunk, vagy mélyhűtöttet, mert csak így érvényesülnek az aromái megfelelően. Ha nincs otthon, akkor inkább szárított oregánóval helyettesítsük, ezt a marinált paprika csíkokkal együtt adjuk az ételhez és keverjük 10-15 másodpercig, hogy kioldódjanak az ízek.
- Marinált paprikát nagyobb élelmiszerüzletekben sült paprika néven találunk, figyeljünk, hogy ecetes olajos verziót vásároljunk.
- Írtam korábban is, de fontos, hogy ne használjunk reszelt parmezánnak álcázott előre csomagolt sajtokat, nem olcsóbbak mint egy darab grana padano, ami az igazi parmezán kistestvére (rövidebb ideig érlelik). Igaz ugyan, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk csak megvenni, de hűtőben akár 2 hónapig is eláll, és mindig frissen tudunk reszelni belőle szükség szerint. Ha ennél hosszabb idő alatt fogyasztjuk el, akkor fagyaszthatjuk is, akkor is jobban járunk, mint a reszelt változatokkal.
- Ha van otthon rukkola, akkor egy-két maréknyit kicsit összevágva hozzákeverhetünk az elkészült tésztához.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr3812091703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása