Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Sütőtökös fetás tészta

Útjára indul a blog, íme az első recept

2014. november 10. - LillaLulla

sutotokos_teszta_1415537213.jpg_1200x890

Imádok tésztát főzni, ennél jobban csak tésztát enni szeretek, ha rajtam múlna, mást nem is ennék soha. Így egy tésztás bejegyzéssel indítom útjára a blogomat, amit ősz lévén sütőtökkel turbózok fel.
Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol.

Hozzávalók 4 személyre:
- 400g penne tészta (vagy bármilyen más fazon)
- 450 - 500g sütőtök (újmódi „kanadai” sütőtök, tisztított állapotban)
- 80g tökmag (kb. két marék)
- olívaolaj
- 2 közepes fej hagyma (kb. 100-120g vörös, lila, fehér, kedvünk szerint)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor (rozé is lehet)
- só, bors
- 8-9 friss zsályalevél
- 5-6 rövid szál kakukkfű
- 300- 350g fetasajt

Előkészületek: A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban olívaolajjal (kb. 40g) összedolgozzuk (kevés tökmagot meghagyhatunk a tálaláshoz). Megpucoljuk a fokhagymát, felszeleteljük, vagy bekészítjük a fokhagymanyomóba. Feltesszük a tésztavizet forrni.

Elkészítés: A hagymát olívaolajon kevés sóval megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt/átnyomott fokhagymát és a sütőtököt, sózzuk, borsozzuk (én a frissen őrölt színes borsot szeretem, mókásan néz ki). Ráöntjük a bort, és szükség szerint kevés vizet, lassú tűzön pároljuk. Figyelem: a sóval óvatosan bánjunk, mert a feta is sós!
Ha felforrt a víz, sózzuk és beletesszük a tésztát, amit természetesen olasz barátainktól tanult módon al dentére főzünk (harapható, nem teljesen lágyra főtt állagúra).
A tököt nem kell sokáig párolni, akkor jó, ha még kicsit „ropogós”. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a zöldfűszereket, így a csíkokra vágott zsályát és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, valamint az összeaprított olívaolajos tökmagot.
A kifőtt tésztát nem öblítjük le, kevés főzőlevével együtt hozzákeverjük a sütőtökhöz, belemorzsoljuk a fetát, összekavarjuk, késznek nyilvánítjuk és jókedvűen elfogyasztjuk. A hangulat egy pohár mellékortyolgatott száraz fehér vagy rozé borral tovább fokozható.

Tippek és trükkök:

Érdemes keresni piacon, nagyobb élelmiszer boltokban a kimért, jellemzően bolgár származású, feta jellegű sajtokat. Többféle, különböző tejből készített változat is elérhető és a fajlagos ár jellemzően kedvezőbb, mint a hazai „krémfehér” utánzatok, a minőségük viszont jóval magasabb. Én most kecsketejből készültet használtam a receptben.
A hagymával együtt kevés csíkokra vágott bacont vagy paraszt sonkát is hozzáadhatunk, így kedvezhetünk húsimádó fogyasztóinknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr116880423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása