Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

Köret: Diós, aszalt sárgabarackos rizs

2014. november 20. - LillaLulla

fozes3.jpg

Sokáig csak távolról szemléltem az indiai konyhát, a sok izgalmas fűszerrel, furcsa nevű ételeivel. Komolyabban csak Csaba unszolására kezdtem utána nézni, hogyan is működik, annyit emlegette a „Tikka massala csirkét”. Kinyomoztam milyen fűszerek kellenek hozzá, mik a titkai, nem volt egyszerű (a kész alapszószokat például helyből kizártam), de szeretem ezeket a kihívásokat. :) Majd a blogra is felkerül egyszer az általam kikísérletezett verzió, de most egy másik indiai beütésű saját receptet hoztam az útközben felcsipegetett tudásból összerakva.
Mivel a hús mennyiségét mindig próbálom minimalizálni a lehetőségekhez mérten, ezért került csicseriborsó a receptbe, amit szerencsére mindegyikünk szeret, egészséges is és a konzerv verziója áldás a gyors főzésnél.
A köret természetesen lehet sima rizs is, de egyszer olvastam, hogy az indiaiak gyakran tesznek magokat, mint pl. kesudiót, és különféle aszalt gyümölcsöket a rizsbe és ez megtetszett, sokkal érdekesebbé tehetjük az amúgy kicsit snassz köretet.
A sok fűszer, főleg a gyömbér miatt ez az étel felmelegíti testünket és lelkünket a ködös, szürke őszi időben. Próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók 4 személyre:

- 500g csirkemellfilé
- 1 evőkanál (ek.) méz
- 1 ek. mustár
- őrölt koriander(mag)
- frissen őrölt bors
- étolaj
- 1 közepes fej (kb. 60g) fehérhagyma (helyettesíthető vöröshagymával)
- 3 gerezd fokhagyma
- curry
- friss gömbér
- só
- 1 – 1,5 alma (mérettől függ)
- 0,5dl
- 1 konzerv csicseriborsó (400g)
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- citromlé ízlés szerint

Körethez:
- 1 bögre (3dl) basmati rizs (vagy más hosszúszemű fajta)
- 2 bögre forró víz
- só
- 1 teáskanálnyi vaj
- 1 marék dió (eredetileg kesudiót terveztem, de az borozás áldozata lett)
- 8 aszalt sárgabarack


Előkészületek:
A csirkemellet apró kockákra vágjuk. A páchoz kikeverjük egy tálban (lehetőleg jénai vagy porcelán, amiben a csirke is elfér majd) a mézet a mustárral és 1 kávéskanál őrölt koriandermaggal, hozzákeverjük a csirkemell kockákat, lefedjük, és min. 1-2 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben érleljük.
A hagymát összeaprítjuk, a fokhagymát felszeleteljük, vagy fokhagymanyomóba készítjük. Az almát megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A csicseriborsó konzervet kiöntjük egy szitába / szűrőbe lemossuk és félretesszük.
A rizshez az apróra vágott diót szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, az aszalt sárgabarackot pedig apró darabokra vágjuk.

Elkészítés:
A rizzsel érdemes kezdeni, mert az pihenhet, amíg a csirkével ügyködünk.
A rizst átmossuk, szitán lecsepegtetjük és betesszük egy lábosba / fazékba. A 2 bögre vizet felforraljuk (vízforralóban a legegyszerűbb) és ráöntjük a rizsre, sózzuk, lefedjük fedővel és feltesszük főzni lassú lángon. FONTOS: A víz inkább kicsit kevesebb legyen, mint a rizs!
Amíg fő néha megkeverjük, amikor pedig már szinte minden vizet elfőtt belekeverjük a vajat, a diót és a sárgabarackot. Félretesszük a konyhapulton, nem kell becsomagolni, szobahőmérsékleten álljon, ha túl puhának tűnik, tegyük félre a tetejét, hogy a gőz elpárologjon.

Most nekiláthatunk a csirkének. A csirkemell kockákat megsózzuk és az olajon megpirítjuk, ehhez egy nagy felületű mélyebb serpenyőt, lábost használjunk, aminek van fedele. A húst minimum két adagban (az edényben szétterítve lazán egy rétegben legyenek a kockák) süssük nagy lángon, hogy valóban süljön, és ne párolódjon. Ha átpirult kiszedjük egy porcelán tálkába, vagy mélytányérba és félretesszük.
A maradék olajon átpirítjuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket: 2 kávéskanál (kk.) curryt és 1 kk. őrölt koriandermagot, átpirítjuk. Belekeverjük a reszelt almát, felöntjük a borral és pici vízzel, lassú tűzön pároljuk. Amikor az alma szétesett / megpuhult levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a levét. Hozzáadjuk a csicseriborsót, és ráreszelünk kb. egy ujjnyi darabka gyömbért, átpirítjuk, hozzáadjuk a csirkét és tovább pirítjuk pár percig kevergetve. Végül felöntjük a kókusztejjel és összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha túl édesnek érezzük kevés citromlével beállítjuk a nekünk tetsző ízvilágot.

Tálaláshoz a tányér egyik oldalára halmozzuk a rizst és mellékanalazzuk a ragut.


Tippek és trükkök:

Friss gyömbér helyett használhatunk port is, ekkor egy kávéskanálnyit szórjunk a curryvel és korianderrel együtt a hagymára.
A fűszerekkel lehet kísérletezni, adható még hozzá római kömény és lehet csípős (pl. madras) curryport is tenni hozzá, aki a fűszeresebb ízeket szereti.
Több hússal (kb. 750g) is elkészíthető csicseriborsó nélkül.
Kókusztej helyett használhatunk főzőtejszínt, vagy tejszín és joghurt kombinációját is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr426905985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása