Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Medvehagyma-krémleves fűszeres palacsintacsíkokkal

2015. március 25. - LillaLulla

Variáció a legegészségesebb kora tavaszi levesre, ami az erdő frissességét varázsolja a tányérunkba. Ha a medvék főznének, tuti ők is ezzel indítanák a tavaszt!

_dsc0504.jpg


Hozzávalók (4 főre)
- 1 nagy fej vöröshagyma (tényleg nagy legyen, vagy két közepes a biztonság kedvéért)
- 320 g krumpli (ez 3-4 közepes példány)
- 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 120 – 130 g)
- olívaolaj
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 – 2 dl tejszín
- só
- bors
- szerecsendió

Előkészítés
Megtisztítjuk a vöröshagymát és a krumplit, valamint megmossuk a medvehagyma-leveleket és szűrőn lecsepegtetjük.
A vöröshagymát felszeleteljük, mivel turmixolni fogjuk, nem kell nagyon apróra.

Elkészítés
Az olívaolajon kevés sóval megpirítjuk a vöröshagymát. Felöntjük a fehérborral, elforraljuk és hozzáadjuk az összevágott krumplit és a medvehagyma kb. kétharmadát. Sózzuk, borsozzuk és 8-9 dl vízzel nyakon öntjük, majd addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Ekkor következik a varázslás, először botmixerrel összepürésítjük a levesalapot és, hozzáadjuk a tejszínt, majd a kihagyott, durván összevágott nyers medvehagyma egy részét is beledobjuk és tovább turmixoljuk. Álljunk meg itt egy szóra: a medvehagyma ízének az intenzitása sok tényezőtől függ, a levelek frissessége, kora, származási helye is befolyásolja, így ajánlott óvatosan adagolni a friss leveleket és sűrűn kóstolgatni. A leves sűrűségét is könnyen szabályozhatjuk, ha túl híg, kevés lisztet (kukoricaliszttel gluténmentes marad) adunk hozzá, ha sűrű, akkor kevés vízzel hígítjuk.
Ha sikerült megtalálnunk az ideális állagot és ízt, vagy elfogyott a medvehagymánk és a türelmünk, akkor reszeljünk még hozzá kevés szerecsendiót és forraljunk egy utolsót fél percig a levesen. Elrontani nem nagyon lehet, nem kell aggódni.

Fűszeres palacsintacsíkok

Hozzávalók (kb. 4-6 palacsintához a serpenyő méretétől függően)
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 0,5 dl olívaolaj
- 4 púpos evőkanál (ek) kukoricaliszt
- 1-2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1-2 ek simaliszt
- 1-2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
- só
- bors frissen őrölve
- friss kakukkfű
- reszelt citromhéj

Elkészítés
A tojást az olívaolajjal és a tejjel felverjük (robotgéppel), majd sózzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet, sűrű masszát keverünk. Ízlés szerint fűszerezzük, én bőven őröltem bele borsot, friss, apróra vágott kakukkfüvet és kevés reszelt citromhéjat is adtam hozzá. Az elkészült masszát hagyjuk minimum fél órát pihenni (nem kell hűtőbe tenni).
Ha a tésztaalap kipihente magát, szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel palacsintatészta-sűrűségűre hígítjuk, ehhez kb. 1,5 dl vízre lesz szükség.
Vékonyan kiolajozott serpenyőben a szokott módon megsütjük a palacsintákat, de vastagabbak legyenek!
A kész palacsintákat félbevágjuk és vékonyan felcsíkozzuk.

Tálalás
A medvehagyma-krémleves tetejére szórjuk a palacsintacsíkokat és készen is vagyunk. Ha vagányabb megjelenést akarunk, még friss medvehagymával is megszórhatjuk, vagy egész medvehagyma-levéllel díszíthetjük.

Tippek és trükkök
- Tapasztalatunk szerint másnapra még jobban összeértek az ízek, így érdemes előző este elkészíteni és egy éjszakára hűtőbe tenni az elkészült levest.
- A palacsintatésztánál variáljuk bátran a liszteket, én nagyon kedvelem a kukoricaliszt ízét, de helyettesíthető sima búzával. Viszont mindenképpen ajánlom, hogy csempésszünk bele teljes kiőrlésű lisztet is, külön nem lehet kiérezni, viszont rost- és vitamintartalma miatt egészségesebbé teszi az ételt.
- A megmaradt egész palacsintákat medvehagymás túrókrémmel megtöltve is fogyaszthatjuk.
- A krémleveshez bármilyen szokásos feltétet adhatunk így pirított zsemlekockát, sajtos pirítóst vagy épp tortilla chipset, de kár lenne kihagyni a palacsintacsíkokat, megéri a fáradtságot.
- A palacsinta csíkokat érdemes kipróbálni más krémleveshez is feltétként.

A medvehagymáról bővebben az új "Alapanyagok" menüpont alatt lehet olvasni, a Medvehagyma-kisokos című posztban.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr37304706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Gyuláné Erzsike 2015.03.27. 20:08:58

Nekem nagyon tetszik a recept! Köszönöm! Itt a medvehagyma szezonja, bár én már tettem is fagyasztóba, olivaoljba.

LillaLulla 2015.03.31. 11:02:37

@Takács Gyuláné Erzsike: Köszönöm a visszajelzést, remélem beválik a recept. :) Mi is nagyon készülünk már a téli eltevésre, mert medvehagymából sosem elég. :)
süti beállítások módosítása