Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

2015. április 16. - LillaLulla

Ebben az ételben a friss és üde tavaszi ízvilágot háromféle módon idézzük meg, ebből az összhangból lesz az a csoda, amit nem érdemes kihagyni!

harcsa1.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 80 dkg afrikai harcsafilé
- 1 db citrom (a héjára is szükség lesz)
- fél bögre kukoricaliszt
- 30-40 g vaj
- étolaj
- 1 bögre (3 dl) kuszkusz
- 120 g feta sajt
- 2-3 közepes paradicsom
- 2 kisebb marék összevágott medvehagyma
- 6-8 aszalt paradicsom, lehetőleg olajban eltett
- 15 db olívabogyó
- olívaolaj vagy az aszalt paradicsom olaja
- őrölt bors
- só
- 2 dl natúr joghurt
- friss menta

Előkészítés
A citromot forró vízzel leforrázzuk, ezzel sterilizáljuk.
A harcsákat kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet és pár órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni. A kifacsart citromokat tegyük el a hűtőbe, szükségünk lesz a citromhéjra.

Elkészítés
A kuszkuszt egy lábosban vagy fedeles jénaiban másfélszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, sózzuk és lefedjük. Ezzel egyéb teendőnk nincsen, békén hagyjuk és fél óra múlva ízesítjük.
Amíg a kuszkusz „fő”, előkészítjük az ízesítőket. Kibelezzük a paradicsomokat, vagyis a magokat és a leveses részt kikaparjuk a negyedre vágott paradicsomokból, és a paradicsom húsát kb. fél centis kockákra vágjuk. Apróra összevagdaljuk az aszalt paradicsomokat, és felkarikázzuk az olívabogyókat. Ha elkészült a kuszkusz – vagyis az összes vizet felszívta –, akkor meglocsoljuk az aszalt paradicsom olajával vagy sima olívaolajjal. Hozzáadjuk a paradicsomokat, az olívabogyót, a medvehagymát, belemorzsoljuk a feta sajtot és ízesítjük borssal. Ha szükséges sózzuk. Kevés citromlével frissíthetjük az összhatást.
Ezután következhet a harcsa! Egy nagyobb teflonserpenyőbe kevés étolajat öntünk, és előmelegítjük. A harcsaszeleteket meghempergetjük a kukoricalisztben és a forró serpenyőbe rakosgatjuk. 2-3 percig süssük az első oldalát, ezután fordítsuk meg. Ekkor dobjuk mellé több darabban a vajat. Süssük újabb 2-3 percig, hogy szép aranybarna legyen mindkét oldala. Ha bizonytalanok vagyunk mikor készült el, egy vastagabb szeletet vágjunk ketté és ellenőrizzük.
Mentás joghurtot kínálunk hozzá. Ehhez a joghurtba belekeverjük az apróra vágott friss mentát, a reszelt citromhéjat (kb. egy fél citromét) sózzuk, és frissen őrölünk bele borsot.

Tippek és trükkök
- A medvehagymát tetszés szerinti zöldfűszerrel is kiválthatjuk, pl. petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.
- Érdemes keresni a piacon vagy nagyobb élelmiszerboltokban a kimért, jellemzően bolgár származású, feta jellegű sajtokat.
- A kuszkuszt hidegen is fogyaszthatjuk. Jót tesz neki, ha összeérnek az ízek.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr37373138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása