Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Közel 80 éves recept Ausztriából, egy csésze kávéval az igazi!

2015. november 10. - LillaLulla

Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az elkészítés módját. Ez a kuglóf mai napig kedvelt süteménye családunknak, ünnepi alkalmakon és rohanós hétköznap reggeleken egyaránt megállja a helyét!

kuglof_kozelrol.jpg

Hozzávalók
- 500 g liszt
- 400 g porcukor
- 200 g puha vaj (margarin)
- 5 tojás
- 2 dl tejföl (tejjel is lehet, de tejföllel finomabb!)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor

Előkészítés
Mérjük ki a hozzávalókat, keverjük el a lisztben a sütőport és a porcukorban a vaníliás cukrot. Válasszuk szét a tojásokat. Egy 25 cm-es kapcsos kuglóf formát kenjünk ki vékonyan puha vajjal és szórjuk ki liszttel, ne maradjon ki egy folt sem! Ezt teflon forma esetén is javaslom.


kuglof_konyv.jpgElkészítés
Egy nagyobb keverőtálban verjük kemény habbá a tojások fehérjét és tegyük félre. Egy másik keverőtálban habosra keverjük a porcukrot, a puha vajat és a tojások sárgáját (nyugodtan használjuk ugyanazt a habverőt, nem kell elmosni sem). Fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt és továbbkavarjuk. Adjuk hozzá a liszt egyharmadát és keverjük tovább. Ekkor a massza már elég sűrű. A mixert a legkisebb fokozatra állítjuk és óvatosan hozzáadjuk felváltva a tojásfehérje hab a 2/3-át és a maradék lisztet. A megmaradt tojásfehérjét óvatos, nagy mozdulatokkal keverőlapáttal, kézzel keverjük bele a masszába. Ezzel elkészült a kuglóf vaníliás része. A tojáshabos keverőtálba öntsük ki a massza felét és szitáljunk bele 2-3 evőkanál kakaót, folyamatos keverjük kézzel, vagy a mixer legkisebb fokozatával. Megvan a kakaós rész is. :) 

Most jön szerintem a legjobb rész! Kanalazzuk a tésztát evőkanállal a formába, felváltva, egy kanál vaníliás, egy kanál kakaós! Ha körbeértünk a következő rétegnél a fehérre kerül a fekete, és fordítva. Nem kell pontosan kitölteni a réseket, nem gond, ha különböző méretűek a tésztaadagok. De arra figyeljünk, hogy körben kb. ugyanolyan magas legyen a tészta, hogy végül a kuglóf is egyforma magasságú legyen.

Előmelegített, 190 fokos sütőbe toljuk, majd nagyjából 10 perc múlva, mikor már szépen feljött a tészta 175 fokon süssük tovább 30-35 percig. Félidőben egyszer fordítsuk meg. Hústűvel ellenőrizzük, akkor sült meg, ha a tűre már nem ragad semmi tészta. Ekkor kivehetjük. A biztonság kedvéért kívül-belül egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe. Ha jól kentük ki a formát, a kés „körbesiklik”. Mormoljunk el egy fohászt, kapcsoljuk ki a formát és borítsuk a kuglófot egy sütőrácsra vagy tányérra. Vegyük le a formát. Ha jól dolgoztunk nem ragadt oda sehová. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral.
kuglof_teritve.jpg

Tippek és trükkök
- Lehetőség szerint tejföllel készítsük.
- Ha kisebb 23/22 cm-es kuglóf formát választunk akkor magasabb süteményt kapunk. De ennél kisebb formát ne használjunk, mert már nem fér el a tészta.
- Ha légmentesen elcsomagoljuk 3-4 nap után is olyan lesz, mintha aznap sütöttük volna.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr98066254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrea Pálfi 2016.04.10. 12:18:11

Csodálatos lett a kuglóf, köszi a receptet!

LillaLulla 2016.04.21. 23:35:32

@Andrea Pálfi: Nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést! :)

Andrea Horvath79 2017.10.29. 17:07:46

Nagyon Nagyon finom!!! Szerintem egyik legjobb!!!Nagy sikere volt
süti beállítások módosítása