Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

Gombakrémleves felsőfokon

Kis trükkök, tökéletes végeredmény

2020. május 15. - LillaLulla

Az idei tavasz és az országos aszály sajnos megint nem kedvez a vadon termő és igen ízletes gombáknak, de láposabb területeken olyan kincsekre lehet lelni, mint a pisztric vagy más néven bagolygomba.
Olyan szerencsések vagyunk, hogy Vrancsik Tibi gombaszakellenőr (Erdőkert) barátunk meglepett minket egy termetes,  friss, zsenge példánnyal. A zsenge részeiből isteni tejszínes gombaszósz készült, a kicsit keményebb, nyikorgós részekkel pedig feldobtam az egyszerű gombakrém levest.
A gombakrémleves alapja a könnyen beszerezhető laskagomba, ami mint Tibitől megtanultam nagyon jól felveszi az ízeket, így érdemes erdei gombákkal kombinálni, ha például csak szárított vargánya vagy kevés friss erdei gomba van a főzéshez, ez a trükk raguknál is tökéletes.

Ne keseredjetek el, ha nem tudjátok hol szerezzetek ilyen különleges gombát, azt is elárulom hol lelhető fel és alternatív megoldást is adok.

 gombakremleves.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 500 g laskagomba
- 200 g pisztricgomba (keményebb részei tökéletesek, a zsenge részeiből főzzünk inkább gombamártást)
- 2 szál újhagyma / 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes burgonya
- 1 dl fehérbor (természetesen száraz)
- 1 ek. vaj
- 1 dl habtejszín
- frissen őrölt bors
- friss kakukkfű, ha van akkor citrom illatú is (lehet szárított is)
- só

Elkészítés
A felaprított hagymát vajon sóval megpároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, a piszticgombát ne vágjuk túl apróra, hogy a végén ki tudjuk halászni. Rádobjuk a fokhagymát és a krumplit (hámozva - kockázva), felöntjük a borral, ha felforrt felengedjük vízzel. Óvatosan öntsük a vizet, inkább kevesebbet, mint többet, hozzáadni mindig lehet.
20-25 percet főzzük, addigra a krumpli is megpuhul.
Összeturmixoljuk a tejszínnel, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és őrölünk bele frissen borsot.
Tálaláshoz megszórjuk friss petrezselyemmel és pirítóst / sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Honnan szerezzük pisztricgombát, mivel helyettesítsük?
- Keressétek a legújabb termelői piacon Tibi barátunkat Zamárdiban vasárnap (2020.05.17): Patkó Piac
- Piacokon, szakellenőrök által ellenőrizve bátran vásároljátok a pisztricgombát, vagy más vadon termő barátait!
- Helyettesíthető 20 g szárított vargányával, vagy egy jó evőkanál szárított vargányaporral.
- Más szárított vagy friss vadon termő gombákat is kipróbálhatunk

pisztricgomba.jpg

Pisztricgomba                      Fotó: https://www.facebook.com/erdokert

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/
Az instagram-on is megtaláltok: /lillalullakonyhája

 

 

Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

Szuper tavaszi előétel vagy gyors vacsora

Az idei évben annyi spárgát ettem, mint eddig életemben összesen. Többször adtam már esélyt neki, de csak most sikerült ráharapnom az ízére. Ezúttal sem terveztem spárgát főzni, de váratlanul kaptam egy csomaggal a kedves svájci falubelinktől, aki hazautazás előtt már nem tudta megfőzni. Gondoltam kipróbálom, hogy működik vacsorára. Miután utánaolvastam, hogy milyen ízek illenek hozzá azokon kívül, amit eddig is tudtam, összedobtam ezt a gyors, de igazán ízletes verziót. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet pirított kovászos kenyér vagy bagett és egy pohár bor jár mellé.

_dsc0038.jpg

Hozzávalók (4 főre - előétel, 2 főre - vacsora)
- 500 g zöld spárga
- 100 g feta (lehetőleg kecske), vagy friss kecskesajt
- 1 marék dió
- extra szűz olívaolaj
- 1 fél citrom leve
- 1 kis csokor zöldfűszer (50% menta, a többi petrezselyem és 3-4 szál citromos kakukkfű vagy sima)
- kis méz
- bors (frissen őrölt)
- só

A spárgáról
Vásárlás: A spárgánál különösen fontos, hogy a lehető legfrissebb állapotban használjuk fel. Vásárláskor, ha lehet nézzük meg a levágott részét, itt látszik legjobban, hogy mennyire friss. A zöld spárga színe élénk, csúcsa lilás színű, szára feszes. Ha a körmünket nehezen tudjuk beleszúrni, akkor már alacsonyabb a nedvességtartalma, nem elég friss. Sajnos a nagyobb áruházakban nehéz igazán friss spárgát venni, de ha szép, élénk színű egyenletesen vékony (hüvelykujjnál vékonyabb) spárgákkal találkozunk érdemes megvásárolni, nem foghatunk vele mellé.
Tárolás: Ha nem főzzük meg azonnal, akkor max. 2-3 napig tárolhatjuk otthon. Csomagoljuk ki, ha a szárak vége túl száraz, vágjuk le és csavarjuk nedves konyharuhába az egész csomagot, hűtőben tároljuk. A konyharuhát érdemes naponta újra nedvesíteni.
Előkészítés: A spárgákat megmossuk, a két végüket megfogjuk és eltörjük, ahol elpattan onnantól fás. Az alsó részét félre tesszük, ezt meg kell hámozni, utána belekerülhet egy levesbe, rizottóba, alaplébe. A mostani recepthez csak a felső kb. 10 cm-et használjuk.

Elkészítés
A spárgákat egy tűzálló tálba tesszük (lehetőleg egy rétegben) megkenjük extra szűz olívaolajjal, óvatosan sózzuk (a feta sós!), őrölünk rá kevés borsot és 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütjük kb. 15 percig.
Amíg sül, száraz serpenyőben megpirítunk egy marék diót, majd durvára daraboljuk.
A zöldfűszereket megmossuk és apróra vágjuk, a citromléhez kb. kétszeres mennyiségű extra szűz olívaolajat adunk, alaposan összekeverjük egy habverővel vagy villával amíg emulgeál (tejszerű színűvé és sűrű állagúvá válik), majd hozzákeverjük a zöldfűszereket, kevés sót és mézet adunk hozzá.
A spárga akkor készül el, mikor enyhén kezd megbarnulni és összeesik, ekkor kivesszük a sütőből és tálalhatunk. A spárgát tányérra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a dióval és meglocsoljuk a zöldfűszeres öntettel, díszíthetjük kakukkfű virággal és azonnal fogyasztjuk. Magában is remek, de egy szelet pirított kovászos kenyérrel, vagy pirított bagett szeletekkel kiadósabb fogásként is megállja a helyét.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Lazacos, spenótos tészta kis csavarral

A tavaszi szezon megnyitása mindig nagy ünnep számunkra az orfűi nyaralónál. Rendszerint valamilyen gourmet fogással készülök ezekre az alkalmakra, idén a lazacos tésztára esett a választásom, mely a spenót miatt abszolút szezonális és nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag annyi idő alatt amíg megfő a tészta.
A receptet Zitának és Marcinak ajánlom annak a sok lazacos spenótos tésztának az emlékére, melyeket közösen elfogyasztottunk a különböző budapesti albérleteinkben borozással egybekötve.

img_20190517_122424.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 500 g durum tészta (pl.: orsó vagy kagyló, ami jól felveszi a szószt)
- 500 g friss lazacfilé
- 1 ek. vaj
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 4 nagyobb újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymapor, a nyaralóban csak ez volt)
- 400 ml tejszín (főzőtejszín zsírtartalma elég, mert a lazac is zsíros)
- 200 - 250 g bébispenót (2 kisebb csomag)
- 1 bio citrom héja (a mennyisége a citrom méretétől is függ)
- 1 kk. kurkuma
- csipet cayenne bors ízlés szerint vagy friss chili
- frissen őrölt bors
- só

Elkészítés
Feltesszük a vizet a tésztának főni (só nélkül, mert így gyorsabb).
A lazacot levágjuk a bőréről, átvizsgáljuk maradt-e benne szálka, ha igen akkor ezeket kihúzkodjuk. Kb. 2*2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk és őrölünk rá borsot.
A serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat beledobjuk a vajat és amint serceg mehetnek bele a lazackockák. Óvatosan kevergetve körbe pirítjuk.
Közben karikára vágjuk az újhagymát és megmossuk a spenótot (ha nem mosott volt a termék, illetve ha a kertben szedtük).
Várhatóan eddigre forr fel a tésztához a víz, sózzuk és beleöntjük a tésztát, megkeverjük és fél szemünket rajta tartva al dent-ére főzzük (haraphatóra, inkább kicsit keményebb legyen, mert a szósszal is át fogjuk forralni).
A lazachoz hozzáadjuk az újhagymát és tovább pirítjuk, pár perc elég neki. Ekkor jöhetnek a fűszerek és a fokhagyma. A cayenne borssal legyünk óvatosak, de egy keveset akkor is tegyünk bele, ha nem szeretjük a csípőset, nem lehet majd kiérezni, csak lesz egy kis huncutság a szószban. Rádobjuk a spenótot és lefedjük az edényt amíg a spenót összeesik, ekkor levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a vizet. Ráöntjük a tejszínt és reszelünk rá egy kevés citromhéjat, később még reszelhetünk hozzá, ha kóstolásnál nem érezzük elégnek. Forraljuk fel a szószt.
A tészta optimális esetben pont eddigre fő meg, (ha nem, tegyük félre a szószt, ne forraljuk túl!), a tésztát leszűrjük, semmiképpen sem öblítjük le (!), és a szószba öntjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük / összeforraljuk, ízlés szerint ekkor még fűszerezhetjük cayenne borssal és citromhéjjal.
Azonnal tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk.

Tippek és trükkök
- Spenót helyett mángolddal is készíthetjük.
- Ha nem kapunk bio citromot, akkor a citromot forrázzuk le és alaposan mossuk meg. Így a héjon lévő vegyszerektől megszabadulunk és ebben a kis mennyiségben kompromisszumot köthetünk a többi vegyszermaradvánnyal.

 Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

Lassan kitavaszodik, de az igazi, vitaminnal teli tavaszi zöldségekre még várnunk kell pár hetet. Az időjárás is folyton bolondozik még, így a hűvösebb napokon különösen jól esik ez a fűszeres - csípős ragu csicseriborsóval és édesburgonyával. Egész évben nagy kedvencünk ez az étel, és egyben ez az egyik tuti tippem is egy gyors ebédre vagy vacsorára. Többnyire hús nélkül készítem, de egy kevés csirkemellel kiegészítve is remek.

_dsc0114.jpg

Hozzávalók (4 főre)
- 1 nagyobb sárgarépa (150 g)
- 2 közepes vöröshagyma (200 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 240 g csicseriborsó (1 konzerv leszűrve)
- 250 g édesburgonya (most fehéret használtam, de a hagyományos sárga is megfelelő)
- fűszerek: 1 púpos tk. curry, 1 tk tikka masala vagy garam masala fűszerkeverék, ½ tk őrölt római kömény és ½ tk őrölt koriander, cayenne bors ízlés szerint
- só
- extra szűz olívaolaj
- 1 dl fehérbor
- 1 dl paradicsomlé (elhagyható)
- 50 g natúr kókusztej sűrítmény / 200 ml kókusztej / 200 ml tejszín
- 1 evőkanál görög joghurt (elhagyható)

_dsc0136.jpg

Húsos verzióhoz
- 250 g apróra vágott csirkemell
- ebben az esetben ez az adag inkább 5 főre elegendő

 

Előkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra, a répát és az édesburgonyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, felhasználásig nem keverjük össze, mert különböző a főzési idejük!
A fűszereket egy kis tálkában összekeverjük.

Elkészítés
A húsos verziót írom le, ha hús nélkül készítjük akkor a húsos részeket értelem szerint hagyjuk ki.
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg a csirkét extra szűz olívaolajon. Amikor szépen kifehéredett és kicsit megpirult vegyük ki a serpenyőből egy tiszta tányérba és tegyük félre.
A maradék zsiradékon pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a fűszereket és az átnyomott fokhagymát, majd kb. fél percig pirítsuk együtt. Ekkor öntsük fel a borral és/vagy a paradicsomlével, amint felforrt adjuk hozzá a sárgarépát és fedjük le. Mikor a répa már félig megpuhult adjuk hozzá az édesburgonyát. Ha zöldségek megpuhultak (ne főzzük szét, legyen roppanós!) a leszűrt csicseriborsót és a megpirított csirkemellet is beletesszük. Mikor felforr hozzáadjuk a kókusztejet és a joghurtot, összeforraljuk és főtt basmati rizzsel (elkészítési mód lsd. itt) tálaljuk.

Tájékoztató jellegű tápanyag információk 1 adagra, köret és hús nélkül:
- 162 kcal
- 25g szénhidrát

Tippek és trükkök
- A csirkemellet érdemes minél apróbbra vágni, így kiadósabb, hisz majdnem minden falatba jut csirkemell is.
- A fűszereket lehet bátran variálni a különböző indiai fűszerkeverékekkel, ha valami éppen nincs itthon akkor sincs nagy baj, tegyünk többet a curryből vagy egy másik fűszerkeverékből.
- Nyáron az édesburgonyát helyettesítsük cukkinivel vagy patiszonnal és tegyünk bele egy nagyobb paradicsomot a paradicsomlé helyett.
- A bort helyet használhatunk paradicsomlevet, de az édesburgonya ízének jót tesz, ha valami savasabbal is tompítjuk.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

Az induló tavasz két legnagyobb sztárja a konyhában a medvehagyma és a kucsmagomba, érdemes őket együtt elkészíteni! Két éve készülök erre a receptre, de tavaly sajnos nem volt kucsmagomba így csak vágyakozhattunk. Idén viszont Tibi barátunk rengeteg cseh kucsmagombát tudott gyűjteni, gyorsan le is csaptunk egy adagra, nem bántuk meg.

_dsc0033b.jpg

Hozzávalók (3-4 főre)
Medvehagymás metélt
- 300 g liszt (vegyesen kedvünk szerint, pl. az én +szénhidrátbarát" verzióm 100 g teljes kiőrlésű durumrozs, 100 g sima liszt, 100 g durumbúza liszt)
- 50 g medvehagyma
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 1 dl víz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tejszínes kucsmagombaszósz
- 400 – 500 g kucsmagomba, a receptben cseh kucsmagomba
- 1 salotta hagyma vagy 2 szál újhagyma
- 20 g vaj
- 1 dl száraz fehérbor (illatosabb pl. Irsai Olivér)
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- friss kakukkfű lehetőség szerint sima és citromos vegyesen (lehet szárított is)

Elkészítés
Először a tésztát kell összegyúrni, hogy egy órát tudjon pihenni. A tésztakészítésről itt írtam hosszabban, most csak a medvehagyma hozzáadásának módjára térek ki. A megmosott medvehagymát vágjuk össze apróra és szűk 1 dl vízzel és 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal turmixoljuk simára. Ezzel a turmix-szal gyúrjuk meg a tésztát.

 

_dsc0024.jpg

_dsc0027.jpg

 

Amíg a tészta pihen készítsük elő a gombát. Azok közé tartozom akik szerint a gombát az ízek megőrzése érdekében nem szabad megmosni, így csak ecsettel söprögessük le a szennyeződéseket vagy vágjuk le a nagyon földes részeket, a hosszabb hőkezelés sterilizálni fogja a gombát. A gombát nagyobb darabokra, felekre, negyedekre vágjuk.

A tésztát nyújtsuk ki és vágjuk metéltre kedvünk szerint, én cikk-cakkos vágófejet használtam most a receptnél.

Ha készen vagyunk a tészta felvágásával, lássunk neki a gombaszósznak. Az apróra vágott salottahagymát pároljuk vajon üvegesre és dobjuk rá a gombát. Pirítsuk át, öntsük rá a bort és forraljuk összesen 20 percen át. A kucsmagomba 20 perces hőkezelést igényel, enélkül néhány erre érzékeny embernek gyomor panaszokat okozhat, de a kezelés biztonságossá teszi.

Most egyszerre fogunk dolgozni a tésztával és a raguval. Kezdjük el forralni a tésztavizet, közben figyeljük a ragut, ha elfogyna a folyadék alóla vízzel pótoljuk. Mire a tésztavíz felforr a ragu nagyjából 15 perce lesz a tűzön, ekkor a tésztát a forrásba lévő vízbe tesszük, majd a raguhoz is hozzáadjuk a tejszínt. A tészta nagyjából 5 perc alatt megfő, akkor jó, amikor feljön a víz felszínére és újra felforr vele a víz. Mire a tészta elkészül, a ragu is kész lesz.

_dsc0029.jpg

A tésztát leszűrjük és kevés főzővízzel együtt a gombaszószhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
Azonnal tálaljuk és boldogan elkortyolgatjuk mellé a maradék bort.

Tippek és trükkök
- Ha más erdei gombával dolgozunk, kérdezzük meg az eladót vagy a gomba szakellenőrt az adott gombafajta javasolt elkészítési módjáról, ennek függvényében változtassunk a ragu elkészítési idején.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Savanyú káposztás céklasaláta téli zöldségekkel

Téli vitaminbomba szezonális alapanyagokból

Anyukám klasszikus téli salátája, melyet évek óta fogyasztunk nagy lelkesedéssel. Jól variálható és gyakorlatilag az összes fontos téli zöldséget felhasználhatjuk hozzá a cékla és a savanyú káposzta alap mellé. Ebédre és vacsorára egyaránt kiváló egy szelet hús vagy egy szelet pirított rozskenyér mellé.

kesz02.jpg

Hozzávalók
- 2 cékla (összesen 250 g)
- 200 g savanyú káposzta
- 1 sárgarépa (120 g)
- 50 g zeller
- 1 csicsóka (50 g)
- 1 fej salotta hagyma vagy lilahagyma, vagy egy kisebb darab póréhagyma
- 1 marék napraforgómag
- 1 marék lenmag
- tökmagolaj vagy extra szűz olívaolaj (vagy bármilyen hidegen sajtolt olaj)
- almaecet vagy balzsamecet ízlés szerint

Adható még hozzá: alma, savanyú uborka, olívabogyó
Elhagyható: zeller, csicsóka

Elkészítés
Szeleteljük fel a hagymát, kicsit sózzuk meg. A savanyú káposztát aprítsuk kicsit össze és adjuk hozzá. A répát, céklát, zellert és csicsókát reszeljük le nagylyukú reszelőn. Figyelem, a cékla nagyon spriccel reszelés közben, kössünk kötényt magunk elé!

_dsc0116.jpg


A zöldségeket keverjük össze a magokkal. Kóstoljuk meg, hogy mennyire sós és mennyire savanyú, ez nagyban függ ugyanis a káposztától. Locsoljuk meg olajjal, adjunk hozzá ecetet és sózzuk ízlés szerint a kóstolás alapján.
Jót tesz neki, ha fél napot áll, így összeérnek az ízek. Természetesen ez idő alatt mindent beszínez a cékla lilára. :)

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja

Sós túrógombóc paradicsomszósszal

Zabpehellyel készítve

Az új év új kihívásokat hozott a konyhában, egészségügyi okokból a jövőben jobban kell figyelnünk az ételek szénhidrát tartalmára és a szénhidrátok felszívódására. Így nagy barátunk lett például a zab, amit eddig is szerettem, de most újabb receptekben próbálok ki. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden héten veszünk 5 liter friss tejet a faluból, és ebből készül kb. 60 dkg túró. A házi túró össze sem hasonlítható a bolti társaival, de sokszor kifogyunk a kreativitásból a felhasználását illetően. Régóta motoszkált a fejemben egy sós túrógombóc, az új helyzet adta hozzá a zabpelyhet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát forrás, ebből pedig egy nagyon finom és ráadásul egészséges recept született.

_dsc0008.jpg


Hozzávalók 4 főre (kb. 20 darab)
- 500 g túró
- 3 tojás
- 100 g apró szemű zabpehely
- szükség esetén zabliszt 1-2 teáskanál (vagy más liszt)
- só
- bors (frissen őrölt)
- friss kakukkfű, ha van, akkor citromos is (szárított is jó)
- 20 g grana padano / parmezán
- 1 l paradicsomlé vagy 2 konzerv hámozott paradicsom vagy 220 g sűrített paradicsom
- 1 közepes fej hagyma (legjobb a salotta vagy lila)
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- szurokfű (oregánó)
- friss bazsalikom

Elkészítés
A túrót villával alaposan összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd alaposan összekeverjük a tojássárgájával és a zabpehellyel. Legalább egy órán át állni hagyjuk, hogy a zabpehely jól megszívhassa magát.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt, én a házi 100%-os paradicsomlevünkből főztem, de használható helyette konzerv hámozott paradicsom, vagy sűrített paradicsom is. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, hozzáadunk 1 deci paradicsomlevet és belenyomjuk a fokhagymát. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, oregánóval és sózzuk. Ez lesz a szósz alapja, amit most besűrítünk, figyelve, hogy ne égjen le. Amikor már szinte sűrített paradicsom sűrűségű, felöntjük a maradék paradicsom lével. Ez a trükk ízben sokat dob a szószon, nem érdemes megspórolni, persze sűrített paradicsommal sokkal gyorsabb a folyamat, abban az esetben pár intenzív kavarás után felöntjük kevés vízzel a szószt. Amikor a hagyma megpuhult és a szósz kellően sűrű hozzáadhatjuk az apróra vágott friss bazsalikomot és a szósz elkészült.
Eközben a túrógombóc alapja jól kipihente magát, jöhet a befejezés. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a túrós keverékhez. Ha túl lazának tűnik, adunk hozzá egy kevés zablisztet.
Amíg felforr a víz, addig a túrógombóc masszája még pont megfelelő ideig pihen (legalább negyed óra legyen!). Kb. 50 forintos nagyságú gombócokat formázunk belőle. Ha először készítjük érdemes egyet próbaként kifőzni, ez nagyjából 6 percet vesz igénybe. Ha túl lazának találjuk (kóstoljunk!), akkor még adhatunk kevés lisztet a masszához és utána gombócoljuk ki csak a többit. Viszont ha csak egy kicsit lazább állagú és nem fő szét, akkor nem kell lisztet adni hozzá, elég ha 10 percig pihentetjük fogyasztás előtt és tökéletes lesz az állaguk. Ha már rutinosak vagyunk, akkor kigombócoljuk az egészet és egy füst alatt kifőzzük 6 perc alatt, amikor feljöttek a víz tetejére, akkor már csak lassan forraljuk. Mielőtt kiszedjük, mindenképpen vágjunk félbe egyet és ellenőrizzük le, hogy megfőtt-e a közepe!
A kifőtt gombócokat szűrőkanállal forró vajba szedjük és óvatosan átforgatjuk, paradicsomszósszal és reszelt grana padano sajttal tálaljuk.

Tájékoztatójellegű tápanyag információk 1 gombócra, paradicsomszósz nélkül:
- 65 kcal
- 5,5 g fehérje
- 3,5 g szénhidrát

Tippek és trükkök
- Lehetőleg csak friss bazsalikomot használjunk, vagy mélyhűtöttet, mert csak így érvényesülnek az aromái megfelelően.
- Írtam korábban is, de fontos, hogy ne használjunk reszelt parmezánnak álcázott előre csomagolt sajtokat, nem olcsóbbak mint egy darab grana padano, ami az igazi parmezán kistestvére (rövidebb ideig érlelik). Igaz ugyan, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk csak megvenni, de hűtőben akár 2 hónapig is eláll, és mindig frissen tudunk reszelni belőle szükség szerint. Ha ennél hosszabb idő alatt fogyasztjuk el, akkor fagyaszthatjuk is, akkor is jobban járunk, mint a reszelt változatokkal.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Diós csiga

Gizella mama vaníliás csiga receptje alapján

Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. :) Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és pontosította a recept leírását a mamitól tanultak alapján.
Őszi hangulatomhoz ma a dió illett, így ezt a verziót adom közre, de próbáljátok ki az általam ajánlott többi verziót is, főleg a vaníliásat.

_dsc0009.jpg

Hozzávalók (1 gáztepsihez)
- 70 dkg finomliszt
- kb. 5 dl tej (mennyisége függ a liszttől)
- 40 g élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 3 tojássárgája
- 2 ek. étolaj (lehet olvasztott vaj is)
- 1 bourbon vaníliás cukor
- 12 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- kb. 10 - 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
Locsolgatáshoz: 1 bögre tej (2,5 dl), 2-3 evőkanál cukor és a maradék bourbon vaníliás cukor

Elkészítés
_dsc0020.jpgA langyos tejbe morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el 2 evőkanál cukorral. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót és kevés bourbon vaníliás cukrot. Amikor az élesztő már szép habos, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejes élesztős keveréket, hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olajat. Alaposan kidagasztjuk, lágyabb kalácstésztát kell kapnunk. 1 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta előkészítjük a tölteléket. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk a darált dióval és a cukorral, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Kevés vajat hagyjunk meg! A tésztát szorosan feltekerjük és 3-4 centis darabokra vágjuk. Tepsibe sorakoztatjuk a csigákat kb. egy ujjnyi távolságra, majd körbe kenjük az oldalukat a maradék vajjal, hogy később ne ragadjanak össze.
_dsc0004.jpgElőmelegített 190 fokos sütőben kezdjük sütni, 15-20 perc után megfordítjuk a tepsit és 175 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, majd további 15 percet sütjük. Ekkor meglocsoljuk a csigákat a cukros, vaníliás tejjel és 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tepsi közepén lévő csigát megnyomva a tészta rugalmas, visszaugrik.
Tálaláshoz porcukorral megszórjuk, de ez el is hagyható.

Variációk:
1. Vaníliás csiga
A töltelékhez a 14 dkg puha vajat és 3 evőkanál porcukrot kikeverjük robotgéppel és ezzel kenjük meg a tésztát.
2. Kakaós csiga
A dió helyett cukrozatlan kakaóval bőven szórjuk meg a tésztát, minden más ugyanaz, mint a diós variációnál.

Tippek és trükkök
- Bourbon vaníliás cukor helyett természetesen használhatunk vanília kivonatot vagy igazi vanília rudat is, de nem érdemes spórolni és hagyományos "vaníliás cukrot" használni, mert az íze közelében sincsen az igazi vaníliához.
- A recept teljesen jól működik laktózmentes tejjel és vajjal is, kipróbáltam.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Tökéletes túrós pite

80 évvel korábbról

Nagyon egyszerű mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es években, amikor még Dr. Oetker gyár is működött hazánkban, viszont nem élt meg annyi kiadást, mint a Váncza. Régi recept, de abszolút időt álló, bármilyen évszakban és bármilyen alkalomra.

_dsc1268.jpg

Hozzávalók
Tészta
- 30 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
- ½ csomag bourbon vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 17 dkg hideg vaj
- kevés citromhéj (kb fél citromé megosztva)
- 1-2 teáskanál tejföl, szükség szerint

Túró töltelék
- 3 tojás sárgája
- 12 dkg porcukor
- ½ csomag bourbon vaníliás cukor
- 50 dkg túró
- 3 tojás fehérje
- kevés citromhéj

Elkészítés
A tésztával kezdünk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Ezt a lépést a legcélszerűbb késes robotgéppel elvégeztetni, egy pillanat alatt megvan, és a vaj sem olvad meg. Hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojássárgájákkal, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha keményebb lenne a tészta, illetve nem akar összeállni, akkor kevés tejfölt adjunk hozzá, az esetek többségében erre szükség van. Hűtőben minimum fél órát pihentetjük.
A túrós töltelékhez a túrót villával összetörjük, a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, míg a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük. Mikor a tojássárgája kifehéredett, hozzáadjuk a túrót, a reszelt citromhéjat és óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.
A hűtőből kivett tésztát két egyforma részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk, úgy, hogy egy kb. 20*30cm-es tepsi alját le tudjuk teríteni vele. A tésztát megböködjük villával, vagy hústűvel és rásimítjuk a túrótölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, melyet szintén megszurkálunk. 180 fokos sütőben fél óra alatt aranybarnára sütjük. A tetejét meghinthetjük porcukorral és már langyosan fogyaszthatjuk, anyukám erre esküszik, de szerintem másnap a legfinomabb.

_dsc1287.jpg

A receptes füzet lapja már "kissé" megviselt.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően "mindenmentes" verziókat találni, nekünk szerencsére semmilyen konfliktusunk nincs a laktózzal vagy a gluténnel, így kreáltam egy saját, "mindentbele" verziót. Persze az ökológiai lábnyoma ennek a változatnak sem kicsi (köszönhetően a banánnak, juharszirupnak és gránátalmának), de elhatároztam, hogy nyáron el fogom készíteni helyi alapanyagokkal is, a juharszirup pótlása lesz a legnehezebb, de addig kitalálok valamit. ;)

amcsipalcsi_01.jpg

Hozzávalók (4-5 főre)
- 3 érett banán
- 250 g zab(pehely)liszt
- 10 g sütőpor
- 1 teáskanál vaníliás cukor (Bourbon)
- 1 nagyobb evőkanál méz
- 3,5 dl tej
- 2 nagyobb tojás
- 50 g olvasztott vaj
Tálaláshoz
- juharszirup
- gránátalma

Elkészítés
Egy keverőtálba tördeljük a meghámozott banánt, hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, a vaníliás cukrot és az olvasztott vaj 2/3-át. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejet és tovább keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és folyamatos keverés mellett a botmixerrel beledolgozzuk a banános keverékbe. Ezzel a tészta készen is van.
A serpenyőt felforrósítjuk, megkenjük olvasztott vajjal és kisebb tenyérnyi palacsintákat sütünk. Amikor a sütőpornak hála megjelennek a felszínén a lyukacsok és a széle megszilárdult, akkor óvatosan megfordítjuk őket. Nekem dobálva működött legjobban, de csak óvatosan, ha duplán fordul, kezdhetjük elölről. :)
Juharsziruppal locsolva és gránátalma maggal megszórva tálaljuk.

Tippek és trükkök
granatalma.jpg

- Gránátalma vásárlása során minél nagyobb és pirosabb példányt keressünk, melynek bőre épp és gyümölcse kemény.
- A gránátalma pucolás módszeréről bővebben itt olvashattok. Nekünk a 3-as verzió jött  be. :)
- Zab(pehely)lisztet késes robotgép segítségével előállíthatunk házilag is zabpehelyből, ha nem tudunk készen venni.

 

 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/