Télen nagyon ki tudunk éhezni a friss zöldségekre. Egy rendes salátát nehéz összehozni ilyenkor úgy, hogy olyan költséghatékony és finom is legyen, mint nyáron. A paradicsom például nagy bánatomra alapból ki van lőve, de azért vannak még lehetőségek!
Zöldségek, amiket sose hagyjunk ki:
- lilahagyma vagy póréhagyma leszelve, előre besózva
- uborka: sokszor akciós és ízében elég közel áll a szezonálisan vásárolhatóhoz
- rukkola, madársaláta vagy jégsaláta: ezek az előrecsomagolt, nem összedarabolt (!) saláták nagyon jól használhatóak, de szerintünk a rukkola a legfinomabb, egy esélyt mindenki adjon neki!
- olívabogyó (zöld vagy fekete) karikára vágva
Zöldségek, amikkel variálhatunk:
- répa: uborkagyalun vékonyra leszeletelve
- retek: ezt is sózzuk be előre a hagymával, ha nem szeretjük, hogy csíp
- kukorica: konzervből, lecsepegtetve
- kápia- vagy kaliforniai paprika: már a színével feldobja a salátát és kevés is elég belőle
Öntet:
Nem kell túlvariálni, egy fontos trükk van: egy jó olaj. Érdemes beszerezni jobb minőségű hidegen sajtolt olajat, mert rengeteget dob a nagy egészen, ha szépen beosztjuk árban sem lesz olyan vészes egy-egy salátára lebontva. Kísérletezzünk bátran! Nálunk a tökmagolaj viszi a prímet, de nagyon jó a dió- vagy a mogyoróolaj is.
Emellett kevés balzsamecettel (tökéletesek hétköznapokra az olcsóbb sajátmárkás verziók) vagy citromlével állítsuk be a nekünk tetsző ízvilágot, és sózzuk még szükség szerint.