Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Almás tormakrémleves főtt sonkakockákkal

Húsvéti menü, első fogás

2015. április 01. - LillaLulla

Egy remek megoldás, hogy a húsvéti levesből se kelljen nélkülözni a főtt sonkát! A pikáns tormakrémleves elsőre meglepőnek tűnhet, de az első kanál kóstolása után egyértelművé válik, hogy ez a húsvét esszenciája leves formájában.

tormakremesleves_1.jpg

Ez a recept húsvéti sorozatunk előétele, főételnek töltött kagylótésztát készítettünk medvehagymás túróval és főtt tojással töltve, sajtmártásban megsütve, ezt itt találod!

Hozzávalók (4 főre)
- 350 g krumpli (3 közepes példány, lehetőleg C típusú)
- 1 alma
- 1 közepes fej vöröshagyma (125 g)
- 50 g zellergumó
- 1 kávéskanál barnacukor
- 1 dl fehérbor
- 1 dl főzőtejszín
- 3+1 evőkanál reszelt torma
- só
- bors
- 1 ek. vaj
- kevés olívaolaj
- füstölt főtt sonka ízlés szerinti mennyiségben :)

Előkészítés
Megtisztítjuk az almát, a vöröshagymát, a krumplit és a zellert.
A vöröshagymát felaprítjuk, mivel turmixolni fogjuk, nem kell nagyon apróra. A krumplit és a zellert összekockázzuk, és hideg vízben félre tesszük.
Az almát meghámozzuk és apróbb kockákra vágjuk

Elkészítés
A vaj és olívaolaj keverékén kevés sóval megpirítjuk a hagymát. Amikor kezd barnulni, megszórjuk a cukorral és rádobjuk az apró kockákra vágott almát. Lassú tűzön karamellizáljuk. Ha az alma kezd puhulni és szép aranybarna a színe, rádobjuk a leszűrt krumplit és zellert, átkeverjük és felöntjük a borral. A bort elforraljuk és hozzáadjuk a vizet. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára főzzük.
Amíg a levesalap fő, meghámozzuka tormát és finom reszelőn lereszelünk kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget.
Ha megpuhult a krumpli és a zeller,összeturmixoljuk a levesalapot és megkóstoljuk. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk, és még egyszer átturmixoljuk. A sok turmixolástól igazán krémes lesz a levesünk.
A következő és egyben befejező lépésben tormakrémlevessé varázsoljuk az ételünket. Ehhez a lereszelt tormát szép fokozatosan a leveshez adagoljuk, a turmixszal egyneműsítjük. Érdemes első körben csak kb. a felét, ¾-ét hozzáadni és ezzel átforralni a levest. Ezt követően kóstoljuk meg, mert a torma hő hatására veszít csípőségéből. Ha nem érezzük elég csípősnek, ízletesnek, akkor még friss tormát adjunk hozzá, ezzel már ne forraljuk.

Tálalás
A leves tetejét főtt sonkakockákkal megszórjuk, és készen van a folyékony húsvét.

Tippek és trükkök
- Nyers tormát húsvét közeledtével könnyen tudunk vásárolni, de ecetes tormával is működik. Ekkor kevesebb borral készítsük, és a tormával csak igen rövid ideig forraljuk.
- Könnyedén vegetáriánussá tehető az étel: a sonkát cseréljük le füstöltsajt-kockákra vagy füstölt sajtos pirított kenyérkockákra. 

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr267326314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása