Egyszerű és bonyolult, gyorsan és lassan elkészíthető, vegetáriánus és húsos ételek, szezonális alapanyagokból

LillaLulla Konyhája

LillaLulla Konyhája

Húsvéti töltött kagylótészta

Medvehagymás túróval és főtt tojással töltve, sajtmártásban megsütve

2015. április 02. - LillaLulla

Vajon mivel élhetik túl a vegák a sonka ünnepét, vagyis a húsvétot? Szerintünk ezzel a töltött tésztával, melyben a főtt tojás képviseli a húsvétot, a medvehagyma pedig a tavaszt.

kagyloteszta_lilla.jpg

Ez a recept húsvéti sorozatunk főétele, előételnek almás tormakrémlevest készítettünk főtt sonkakockákkal, ezt itt találod!

Hozzávalók (4 főre)

- 25 db (kb. 180 g) óriás kagylótészta (nálam kb. 6 centi hosszú verzió)
- 400 g túró
- 1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
- 3 darab kemény főtt tojás
- 75 g füstölt sajt
- 50 g trappista sajt
- só
- bors
- friss kakukkfű, egy kisebb ág
- vaj a tepsi kikenéséhez

Medvehagymával turbózott besamelmártás hozzávalói
- 35 g vaj
- 700 ml tej
- 3 evőkanál (ek) medvehagymaszár
- 3-4 ek. liszt
- 1 púpos kávéskanál mustár
- só
- bors
- szerecsendió

Előkészítés
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük és megpucoljuk.
Megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk a medvehagymát. A szárát se dobjuk el, vágjuk fel vékony karikákra és külön tegyük félre.
Egy tálban összetörjük a túrót. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.

Elkészítés
A kagylótésztákat forró, sós vízben a zacskón ajánlott helyett 3 perccel rövidebb ideig főzzük (nekem ez 9 perc volt), mert még a sütés közben is főni fognak a mártásban. Ha letelt az idő leszűrjük és félretesszük. Könnyen összeragadnak ezért érdemes nagyobb felületen (tányér/tálca) „szétszórni” őket.

Amíg a tészta megfő, elkészítjük a besamelmártást. Ez a legmacerásabb rész, de ha megvan, utána már csak móka és kacagás az egész. Egy kisebb lábosban, vajon kevés sóval megpároljuk a medvehagymaszárat, megszórjuk liszttel rövid ideig pirítjuk (nem szabad megbarnulnia!) és óvatosan elkezdjük hozzáadni a tejet. Ehhez húzzuk le a tűzről a lábost és használjunk kézi habverőt, hogy csomómentesre tudjuk keverni. Ez 2-3 deci tej hozzáadása után sikerül is. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a többi tejet és folyamatos keverés mellett forraljuk be a mártást. Akkor jó, ha a fakanalat úgy vonja be, hogy nem folyik le róla. Ha nem lenne elég sűrű, kavarjunk bele még kevés lisztet, ha túl sűrű adjunk hozzá tejet, forraljuk 1 percig, tegyük félre. Ízesítsük sóval, fehér borssal (frissen őrölve) és reszelt szerecsendióval (frissen reszelve!).

Ezzel el is készült a besamelmártásunk és itt kettéválnak az események:
  1. A túróhoz tegyünk 1-2 merőkanál besamelmártást, keverjük krémesre, adjuk hozzá az apró kockákra vágott főtt tojást és a medvehagymát. Ezt ne sajnáljuk belőle, mert sülés közben veszíteni fog az erejéből. A túrós keveréket sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítsük.
  2. A sajtmártáshoz a  maradék besamelmártásba belekeverjük a reszelt sajt ¾-ét és egy púpos kávéskanál mustárt.

Egy közepes méretű tepsit vagy nagyobb tűzálló tálat kikenünk vajjal, és beleöntjük őket a sajtmártást. Az előfőzött kagylótésztákat megtöltjük a túrós töltelékkel és beleültetjük a sajtmártásba, ne tegyük túl szorosan őket, nőni fognak. Miután az összes belekerült, takarjuk le alufóliával és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. Ha a tészta nagyjából megpuhult (ezt hústűvel ellenőrizhetjük) szórjuk meg sajttal a tetejét és süssük még 10 percig fólia nélkül.
Friss medvehagymával megszórva tálaljuk, ez feléleszti az ízeket.

Tippek és trükkök
- Mivel nehéz a pontos mennyiségeket meghatározni (nagyban függ a tészta méretétől például) inkább a töltelékből legyen több. Ebből a maradékot hidegen pirítósra kenve is elfogyaszthatjuk.
- Ha ebből a húsvéti fogásból sem szeretnénk kihagyni a sonkát, nem is kell, Tegyünk belőle a töltelékbe apróbb kockákra vágva ízlés szerint, de a sózásra ekkor vigyázzunk!

A medvehagymáról bővebben az "Alapanyagok" menüpont alatt lehet olvasni, a Medvehagyma-kisokos című posztban.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz

A bejegyzés trackback címe:

https://lillalulla.blog.hu/api/trackback/id/tr457334184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása