Vajon mivel élhetik túl a vegák a sonka ünnepét, vagyis a húsvétot? Szerintünk ezzel a töltött tésztával, melyben a főtt tojás képviseli a húsvétot, a medvehagyma pedig a tavaszt.
Ez a recept húsvéti sorozatunk főétele, előételnek almás tormakrémlevest készítettünk főtt sonkakockákkal, ezt itt találod!
Hozzávalók (4 főre)
- 25 db (kb. 180 g) óriás kagylótészta (nálam kb. 6 centi hosszú verzió)
- 400 g túró
- 1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
- 3 darab kemény főtt tojás
- 75 g füstölt sajt
- 50 g trappista sajt
- só
- bors
- friss kakukkfű, egy kisebb ág
- vaj a tepsi kikenéséhez
Medvehagymával turbózott besamelmártás hozzávalói
- 35 g vaj
- 700 ml tej
- 3 evőkanál (ek) medvehagymaszár
- 3-4 ek. liszt
- 1 púpos kávéskanál mustár
- só
- bors
- szerecsendió
Előkészítés
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük és megpucoljuk.
Megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk a medvehagymát. A szárát se dobjuk el, vágjuk fel vékony karikákra és külön tegyük félre.
Egy tálban összetörjük a túrót. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.
Elkészítés
A kagylótésztákat forró, sós vízben a zacskón ajánlott helyett 3 perccel rövidebb ideig főzzük (nekem ez 9 perc volt), mert még a sütés közben is főni fognak a mártásban. Ha letelt az idő leszűrjük és félretesszük. Könnyen összeragadnak ezért érdemes nagyobb felületen (tányér/tálca) „szétszórni” őket.
Amíg a tészta megfő, elkészítjük a besamelmártást. Ez a legmacerásabb rész, de ha megvan, utána már csak móka és kacagás az egész. Egy kisebb lábosban, vajon kevés sóval megpároljuk a medvehagymaszárat, megszórjuk liszttel rövid ideig pirítjuk (nem szabad megbarnulnia!) és óvatosan elkezdjük hozzáadni a tejet. Ehhez húzzuk le a tűzről a lábost és használjunk kézi habverőt, hogy csomómentesre tudjuk keverni. Ez 2-3 deci tej hozzáadása után sikerül is. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a többi tejet és folyamatos keverés mellett forraljuk be a mártást. Akkor jó, ha a fakanalat úgy vonja be, hogy nem folyik le róla. Ha nem lenne elég sűrű, kavarjunk bele még kevés lisztet, ha túl sűrű adjunk hozzá tejet, forraljuk 1 percig, tegyük félre. Ízesítsük sóval, fehér borssal (frissen őrölve) és reszelt szerecsendióval (frissen reszelve!).
Ezzel el is készült a besamelmártásunk és itt kettéválnak az események:
1. A túróhoz tegyünk 1-2 merőkanál besamelmártást, keverjük krémesre, adjuk hozzá az apró kockákra vágott főtt tojást és a medvehagymát. Ezt ne sajnáljuk belőle, mert sülés közben veszíteni fog az erejéből. A túrós keveréket sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítsük.
2. A sajtmártáshoz a maradék besamelmártásba belekeverjük a reszelt sajt ¾-ét és egy púpos kávéskanál mustárt.
Egy közepes méretű tepsit vagy nagyobb tűzálló tálat kikenünk vajjal, és beleöntjük őket a sajtmártást. Az előfőzött kagylótésztákat megtöltjük a túrós töltelékkel és beleültetjük a sajtmártásba, ne tegyük túl szorosan őket, nőni fognak. Miután az összes belekerült, takarjuk le alufóliával és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. Ha a tészta nagyjából megpuhult (ezt hústűvel ellenőrizhetjük) szórjuk meg sajttal a tetejét és süssük még 10 percig fólia nélkül.
Friss medvehagymával megszórva tálaljuk, ez feléleszti az ízeket.
Tippek és trükkök
- Mivel nehéz a pontos mennyiségeket meghatározni (nagyban függ a tészta méretétől például) inkább a töltelékből legyen több. Ebből a maradékot hidegen pirítósra kenve is elfogyaszthatjuk.
- Ha ebből a húsvéti fogásból sem szeretnénk kihagyni a sonkát, nem is kell, Tegyünk belőle a töltelékbe apróbb kockákra vágva ízlés szerint, de a sózásra ekkor vigyázzunk!
A medvehagymáról bővebben az "Alapanyagok" menüpont alatt lehet olvasni, a Medvehagyma-kisokos című posztban.
Tetszett a recept? Elkészítetted?
Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám :)
Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullavendeghaz